Hej!
Har en dörr som är svår att stänga, men är inte så hemma på hur man kan justera dörren.. bifogar en bild på problemet!

Inomhusmiljö, dörr till uteplats, hjärtformad skylt, tidig kväll, text markerar dörrglipa.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Med vänlig hälsning Ken
 
Börja med att kolla vad som är krokigt. långpass rekomenderas.
Är det dörren så finns ju inte så mycket att göra, är det karmen så går det att lossa och sätta om karmstycket men det är ju inget lätt jobb på 2 min.
 
Fila lite i plåten som låset går i så går den stänga lättare.Det är inte rätt sätt att lösa problemet men det löser problemet.
 
Har du tur går det att dra lite på karmskruvarna, ta bort plastplopparna och ta en karmnyckel och försök spänna (eller släppa). OBS! Du ska då bara dra hylsan och inte skruven!
 
Glipan är ju åt andra hållet, kommer inte hjälpa att skruva på dom.
 
  • Gilla
b_hasse
  • Laddar…
Dörren ser ut att ha svällt på utsidan. Den har blivit vad vi kallar konvex. Hörnen uppe och nere tar i innan låskolvarna sas är i läge.
Mät avståndet från låskolv till utsida dörr. Det kallas för plösmått.
Det borde vara 15mm ca. Antingen flyttar du ut slutblecket ett par mm eller köper ett nytt med mindre plösmått. Efter det kan du troligen stänga dörren.

Risken är att den blir otät. Det löser du genom att byta ut tätlisten på låssidan mot en större slanglist.

Mvh Findus
 
Redigerat:
Det här är ett problem som alla dörrproducenter av trädörrar fajtas med. Yttre skiktet på din dörr är troligen HDF och det krymper och sväller med ändringar i omgivande luftens fukthalt och temperatur. HDF av sämre kvalitet rör sig mer än de av bättre kvalitet. Alla trädörrar böjer sig lite fram och tillbaka under årtidernas växling och max 4 mm böjning på mitten av dörren är den gräns som gäller för en normalhög ytterdörr (M21). det ska tätningslister och lås/slutbleck klara av.
Har du en ny eller gammal dörr? Har problemet uppstått nu eller har det varit länge?
 
Anser att du kan spänna/justera slutblecket något så dörren blir tightare på mitten. I bästa fall "rättar" sig dörren. Hade varit värre om det varit på andra hållet. Annars kanske du kan släppa karmskruvarna i mitten så karmen hänger med dörren. Men börja med att kolla så dörren inte slagit sig för mycket. Kan vara värt att reklamera om det är mycket.

Med vänlig hälsning, kacke
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.