Nu har jag tröttnat på min ljusslingor utomhus. För ett par år sedan införskaffades modell enklare med utbytbara lampor. Bra tänkte jag, är det någon som går sönder är det ju bara att byta. Vad jag inte hade räknat med var att behöva byta lampor flera gånger per vecka. Dessutom var kabeln i ljusslingan så klen att det blev kabelbrott vid hanteringen.

Nästa steg var att köpa en ljusslinga med dioder.... skulle hålla hur länge som helst...! Ja, kabeln i Crissline systemet håller länge, men dioderna, nej de började gå sönder redan under första säsongen. Och de går inte att byta.

Så frågan är nu, finns det något kvalitativt system med julbelysning med utbytbara lampor? Hur är hållbarheten med LED ?

Är det någon som har tips? Jag lägger gärna lite mer pengar och får ett system som håller och om det behövs, kunna byta lampor på.

Vad jag främst behöver är de varianter som kallas "istappar", totallängd av 7 meter. Se bifogad bild.
 
  • system_24_istapp_extra_.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag har nyligen köpt ett par slingor av Rustas utbyggbara LED-variant (inte istappar utan vanliga slingor, 5 m vardera). Jag tycker att kvaliten verkar vara helt OK och att LED-lamporna lyser RIKTIGT starkt, lite väl starkt vitt sken nästan, det är inget mjukt gulaktigt stämningssken precis. Lamporna är inte utbytbara på detta system, men förhoppningsvis håller det några år.
 
Det är ju klart att man vill ju inte ha för skarpt ljus, är det mycket skarpt (vitt) ljus ifrån LED? En del säljer ju "varmvitt" LED, är det någon skillnad?
 
  • Gilla
Alex Azarpour
  • Laddar…
Har 40 m Led från Konstsmide, deras nuýa slinga, Funkar kano´n just nu, men vi får se nästa år. Tror iallafall på Led, inga glödtrådar som inte tål hanteringen med stötar. Visst är Led vitare även om det står varmvitt på , men det är fräckt också. Som istappslinga är den färgen hur tuff som helst.
 
Tack "Havsutsikt" för ditt inlägg. Just nu överväger jag att gå på LED från Konstsmide.
Du har ingen bra bild på hur det ser ut hos dig på kvällen när ljuset är tänt?
 
Vi har provat de flesta men efter att vi köpte http://www.SystemExpo.se slingor har vi inte blivit besvikna. I dagsläget har vi 100 meter slinga vilket är ungefär vad som är max på en 10A säkring. Det är blandat rak slinga och istappsslingor. Dessa lamporna är fasta och inte utbytbara vilket borgar för att det är minimal risk för glapp och fuktinträngning. Visst, man kan inte byta dom men efter att ha upptäckt EN lampa som slocknat efter första julsäsongen så byttes den slingan på garantin utan omsvep och därefter har vi kört vidare i två jular till och inte en lampa har gått sönder. Skulle en slinga ha slocknade lampor så lyser de andra vidare eftersom det är kopplat så. Tröttnar man så byter man en delslinga och jag vill minnas att de ligger på 139-199 kr per slinga, inte farligt. Själv har jag fortfarande i år inte hittat någon slinga som ger 2700 K som ser bra ut så LED är inte aktuellt för vår del ännu.

Lycka Till!

TMC
 
Redigerat:
TMC skrev:
Vi har provat de flesta men efter att vi köpte [länk] slingor har vi inte blivit besvikna. I dagsläget har vi 100 meter slinga vilket är ungefär vad som är max på en 10A säkring. Det är blandat rak slinga och istappsslingor. Dessa lamporna är fasta och inte utbytbara vilket borgar för att det är minimal risk för glapp och fuktinträngning. Visst, man kan inte byta dom men efter att ha upptäckt EN lampa som slocknat efter första julsäsongen så byttes den slingan på garantin utan omsvep och därefter har vi kört vidare i två jular till och inte en lampa har gått sönder. Skulle en slinga ha slocknade lampor så lyser de andra vidare eftersom det är kopplat så. Tröttnar man så byter man en delslinga och jag vill minnas att de ligger på 139-199 kr per slinga, inte farligt. Själv har jag fortfarande i år inte hittat någon slinga som ger 2700 K som ser bra ut så LED är inte aktuellt för vår del ännu.

Lycka Till!

TMC
Hej TMC,

Tack för dina kommentarer och tips. Var köper man System Expo någonstans?

/P.
 
Kontakta http://www.startrading.com så kan dom säkert hänvisa dig till en åf, jag vet inte riktigt var i landet du bor?

Mvh

TMC
 
Redigerat:
Vi har enklast tänkbara slingor och julnät under takfot och i en gigantisk tuja, de har vi haft i cirka 4 år nu. Tricket är att vi låter dem sitta upp året runt. I tujan kan man inte se ljusnätet när det är slängt, det försvinner mot allt det gröna. Mot takfoten syns inte belysningen heller. Jag förstår att det inte är ett alternativ för alla, men jag tror att det är själva den mekaniska hanteringen som är problemet med många slingor.

Mina föräldrar har satsat på dyrare slingor till utegranen och fått byta den i princip varje år (ej utbytbara kompaktlampor). Övriga året har vi varmvita LED från Molectric, de verkar otroligt robusta. En har legat på botten av dammen i cirka 1.5 år.
 
.... om det blir "rätt", det får vi se. System 24 utger sig för att vara "kvalitet för konsumentbruk".
Jag har beställt totalt 15 meter av denna istapps-variant.

Jag återkommer med mer intryck när jag fått dem.
 
  • image1_9565c81c1b01f834abea7d782b6ab05d.jpg
  • image3_a1978adf93d931e93a96de3372ad463a.jpg
Om vi tar glödlampor som exempel så går de ofta sönder på grund av att de står och lyser konstant i en halv månad och sedan stängs av och kyls ner direkt. Det mår de inge bra av.

//Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.