Hej, jag har möjlighet att köra min värmepanna och cirkulationspump med mitt 1-fas portabla elverk. Frågan är var skall jag ansluta elverkets jordningsskruv? Skall jag dra en ledning till värmesystemets rör eller......?
Använder jag t.ex. ett jordspett kanske jag inte alls får samma fina jordning som rörsystemet som är jordat via el-centralen.
Blir det något fenomen när sedan strömmen återkommer i nätet efter ett strömavbrott om jag har elverket jordat mot nätet, borde inte men............?
Någon som praktiserat detta?

Hälsningar från blivande havreeldare.
 
Hej och tack för svaret och länken, det fanns en hel del i den tråden.
Jag hade överhuvudtaget inte tänkt att gå in i husets befintliga elnät utan använda skarvkabel av god kvalitet som jag drar ut vid strömavbrottet.
Tänkte också testa med jordfelsbrytare på elverket med tanke på att det finns väldigt bra jord i pannrummet så man vill ju inte stå och hålla i värmeledningsröret med ena handen och fasen i den andra.
För att få jordfelsbrytaren att fungera måste jag ju ha bra jord så då kanske det är ett separat bra jordtag för elverket som gäller.
 
med en sån liten anläggning som en liten generator med ett mindre antal förbrukade kopplade vill jag påstå att det är säkrare att inte jorda alls än att jorda.

då får du samma effekt som med en skyddstransformator, dvs du får flutande potentialer och det enda som är farligt är att ta i båda polerna samtidigt (iom att det inte är jordat har du ingen neutral, utan helt enkelt två faster med huvudspänning 230v)

då behöver du inte heller lägga pengar på någon jordfelsbrytare eftersom strömmen inte vill någon annat än ta sig tillbaka till generatorn, och inte ut i hus eller vattenrör eller makr elle rliknande som i jordade system.
 
Tack för ditt svar master_mimer, jag hade inte alls tänkt den vägen utan min tanke var att strömmen alltid ville gå till jord, men med kablar i gott skick borde det nog vara som du säger, förhållandet blir väl ett annat om t.ex. en ledare i kabeln får någon form av jordkontakt.
Då kan jag väl få en potential även mot jord. Samma sak kanske kan hända om det blir något fel på pannutrustningen eller cirk.pumpen eftersom dessa ju har jordförbindelse via värmeledningsrören. Jag har inte heller kollat om det finns förbindelse mellan jordblecket i uttaget på generatorn och den skruv där man borde ansluta jordtaget, men troligen finns en förbindelse där.
Beträffande jordfelsbrytare har jag redan en sådan modell som man sätter i uttag men på generatorn kanske den inte fungerar eller känner den av om den får en ström via jordblecket tillbaka mot generatorn?

Det här med jord är inte bara nåt som man har i blomkrukorna, den saken är då säker.
 
ang din jordfelsbrytare så funkar den utmärkt med din generator, men den är som sagt lite onödig som personskydd om man kör flytande.
däremot kan den faktiskt ha en funktion som brandskydd.
ponera att duhar ett glappande isolationsfel någon stans i en apparat vars hölje är försett med skyddsledare.
den är ju kopplad till jordblecket i din generator och då tar strömmen alltså vägen förbi jfb, och den löser ut.

ang din panna som är kopplad till sann jord så är det ju en påäng, men ändå rätt ofarligt.

vad som kommer hända om en tåt faller ut och kommer i kontakt med sann jord är i princip ingenting alls.
den antar jordpotential, dvs förblir helt ofarlig, men däremot kommer den andra tåten plötsligt ha en spänning i förhållande till jord, dvs den som inte har lossnat kommer bli farlig att ta i.

nu ska vi tänka, här borde en JFB hjälpa som personskydd.
men ett sådant dubbelfel är ju rätt osannolikt förståss.

jag har pysslat en del med elförsörjning på div filminspelningar, och när vi filmar i vatten så brukar vi använda oss av flytande ssytem hellre än jordade med jfb.

tappar jag fasen i vattnet löser ju jfb och vi tappar tempo i arbetet, tappar jag en ledare med flytande potential i vattnet tar jag upp den blåser den torr och jobbar vidare...
 
Tack master_mimer för ditt svar, det verkar som jag kan ha nytta av mitt elverk utan några invecklade installationer.

Hälsningar från blivande havreeldare på Åland
 
varsågod.
men beakta att anledningen till att man jordar de stora systemen är att det finns risk för att få inducerade spänningar som kan sticka iväg åt fanders och sådant kan bli ett allvarligt problem i störra anläggningar.

så om du har en rejäl dieselgenerator på flera tiotal kVA och använder dig av många fasförskjutande belastningar motorer till exempel samt swichande nätaggregat typ datorer, då bör du jorda systemet för att minska den problematiken.

ett kylskåp och några lampor är däremot något annat.
 
an aspekt är ju förståss de statiska spänningar som kan uppkomma kring generatorn.

det är en viss kapacitans mellan det spänningsfält som uppstår kring generatorn och omgivningen, ungefär som när ett åskväder bildas.
det är ingen galvaniskt förbindelse, men med lite oflyt så kan man få sig en rejäl kyss av en ojordad generator.

är det stora grejer vi pratar om kan det börja slå blixtar kring generatorn, men som sagt i ett litet system är det enligt min bedömning ingen större fara med det här, det kan visserligen handla om tusentals volt, men det gär det även när du går på en heltäckningsmatta.
du bär dock vara medveten om risken om du hanterar brandfarliga grejer, exempelvis ska fylla på bensin och det slår en gnista...

an variant är ju tt jorda dåligt, tillräckligt högomig jordning för att det inte ska bli någon fara om du tar i en spänningssatt del, Lite som i ett IT-system, men statiskt spänning byggs liksom aldrig upp då.

för att slippa fundera och vara på den bekvämaste sidan kan man ju jorda ordentligt, men glöm då inte JFB
 
Viktigt för reservkraft som kan arbeta parallellet med elnätet är att elkopplare finns installerad så brytning kan ske för att förhindra cirkulerande strömmar. Det är även viktigt ifall en störning skulle uppstå och nätbolaget jobbar med felsökning i ett kabelskåp eller dylikt, då får det inte finnas bakmatning. Så en frånskiljning från distributionsnätet är ett måste om Du skall köra reservkraft. Det låter inte som det handlar om någon större apparat du har och skydden kommer lösa ur om något händer, det som står ovan går att läsa i starkströms föreskrifterna.
 
Jag kommer inte att koppla in elverket på husets fasta nät utan endast använda skarvkabel och stöpsla om cirk.pump och panna samt shuntstyrning.
Ingen startautomatik används så det blir en liten insats att göra de få ggr. det är strömavbrott, men jag tänkte att det kunde vara bra att ha en liten beredskap när nu dessa enheter ändå är stöpselanslutna.
Det som jag då började fundera på var som sagt "jordfrågan", hur jag skulle lösa detta.
Jag valde ett litet dieselelverk av den anledningen att jag har sådant bränsle i farmartank med handpump till mina övriga maskiner.
Vid elavbrott står ju butikens bensinpumpar stilla och bensin vill man ju inte ha hemma i större mängder.
Vi har som tur är inte några längre elavbrott på Åland, det kan bli som mest 2-3 tim hittills men man vet ju aldrig och ett portabelt 3 kw elverk kan ju användas till andra nyttiga saker också bara man sätter det på sin plats så man vet var det är när lamporna slocknar.
Tack till Er som svarat och jag hoppas att alla får njuta av en elavbrottsfri vinter.

Hälsn. från blivande havreeldare på Åland
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.