Hej !

Vi har ett stycke vildvuxen, stenig och lerig mark som vi vill göra om till gräsmatta.
Eftersom vi pga diverse byggnader, träd och nivåskillnader, inte kommer åt med en traktor har vi funderat på att istället införskaffa en jordfräs med tillbehören kup-plog och järnhjul. Klippo har tex en hyfsat kraftig fräs och även den tillhörande kup-plogen ser rejäl ut. Tanken med plogen är att marken är alltför stenig och obruten för att de vanliga fräsarmarna ska klara av det.
Gräva för hand är ju en variant, men det handlar trots allt om några hundra kvadratmeter... :(

Någon som har provat vanliga amatör-jordfräsar - med eller utan plog - under liknande förhållanden ???
Funkar det överhuvudtaget eller är maskinerna för klena?
 
Hemmakatten
Alternativet är ju att hyra en proffsfräs/plog under en helg eller två istället. Du får du "riktiga" maskiner och kommer billigare undan. Eftersom ni vill ha gräsmatta så kommer väl inte fräsen att bli använd så mycket i framtiden.
 
Hej Hemmakatten och tack för svaret.

Jo, att hyra för att prova vore förstås det smartaste. Problemet är att jag inte hittat någon hyrfirma som har plog som tillsats till sina jordfräsar eller tvåhjulstraktorer och uthyrarna verkar minst sagt skeptiska till att gå lös på stenig mark med bara jordfräsar.

Förutom den nu aktuella blivande gräsmattan har vi även en massa annan mark där det ska bli trädgårdsland etc i framtiden, så en jordfräs har vi nog användning för iallafall.

Men som sagt... funkar tex en Klippo PS045 med plog, eller är det bara leksaker?
 
Jordfräs med plog är bara leksak. Det bästa är nog att hyra en stor jordfräs, du behöver ju inte direkt berätta att det är stenigt. Kör många gånger och ta bort stenarna efterhand. Det ska vara en jordfräs med hjul, ingen hoppefräs med drivning enbart på klorna.
 
En halvstor minigrävare kanske kan vara nått. Den tar i alla fall hand om stenarna rätt bra. Kan kanske bli en trevlig stenmur eller så
 
  • Gilla
R0nnberg
  • Laddar…
"hoppefräs" ... bra namn... :)

Tack för tipsen!
 
I bästa fall går det att ploga fåror för potatisen i redan lös uppfräst jord är mina erfarenheter och då har vi i familjen för egenodling av jordgubbar och potatis kört jordfräs i 30 år på ca 30 - 200 kvadratmeter
 
Jordfärs för det här ändamålet är som fler har sagt en ganska dålig idé, och Klippofräsen är alldeles för lätt för att göra jobbet.

Det är inte heller så lyckat att köra en fräs som driver på framhjul med en motroterande fräs bak, vill det sig illa kilar en sten fast sig mellan fräs och hjul vilket gör att kedjan eller remmen som driver fräsen kan gå sönder och det kan bli ganska dyrt att laga.

Om man överhuvud taget skulle välja en jordfräs för det här jobbet så skulle det nog vara Hondas omvända drivna fräs. Den har själva fräsen fram, men har även drivning på hjulen bakom, det gör att det inte kan kila fast sig nånting. Den kostar iofs runt 25 000, men håller nog.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.