Nu dök det upp ett par frågetecken för mig...

Jag håller på att bygga om hela köket i min villa från -74.

Nyss när jag stod och beundrade flytspacklingen av golvet la jag märke till att el-uttaget vid golvet (finns bara ett) är ojordat medans de andra uttagen i rummet är jordade. Inget jag har tänkt på de 10år som jag har bott i huset, men detta har jag fått lära mig förut att det inte är tillåtet.

Elektikern som var här och hjälpte mig att placera de nya uttagen i väggen för kyl,frys, micro osv har ju givetvis dragit för jordat överallt där. Han sa då inget om blandningen som blir, antagligen tänkte han inte på uttaget då det sitter på en helt annan vägg.

Ok, det är ju inget större problem för mig att låta dra i jord för det enda uttaget eftersom det får sin matning från taklampans dosa och där finns jord. Detta kommer jag också att låta göra. Taklampornas uttag är dock inte jordade, jordkabeln passerar bara dosan.

Men det som gjorde mig brydd var att redan innan ombyggnaden så fanns det blandning i rummet.

Det sitter bland annat ett bänkuttag bredvid fönstret som delade grupp med kylen. Dessa uttag var (och är) jordade och dessutom har de suttit där sedan huset byggdes. Dessutom har ju spisen och bänkbelysningen jord framdraget.

Visst är väl reglerna om jordat/ojordat i samma rum äldre än -74???

Sedan dök det upp fler frågetecken när jag började söka på forumet om detta och såg att om man har klinker (vilket jag ska ha i köket) så är det ännu viktigare med jordat. Det visste jag inte förut.

En sammanfattning av frågan är väl: Hur fel har det varit att ha på det sättet? Borde jag ha fattat det vid köpet redan för 10 år sedan och åtgärdat?

Huset är ett modulhus i ett villaområde där det finns typ 20 st likadana till.
 
Jo, reglerna är äldre än det, men man ansåg att matplats eller motsvarande i ett kök ansågs som ett eget rum och kunde vara ojordat!
 
Ok. Ja det ojordade uttaget sitter under fönstret där bordet lämpligtvis placeras.

Lustigt tankesätt.
 
Hmmm. Kan ju bli en lite lustig effekt av det när man renoverar...

Inte för att jag tänker göra så, men tanken slog mig att "i princip" så borde det ju innebära att om jag vill komplettera med ett uttag i "matplatsdelen" så går det att sätta ojordat även fast "köksdelen" är jordad??? Samma rum, olika väggar.

...man får ju fortsätta med ojordat vid renovering om resten i rummet är ojordat.

Finns idag säkert några regler som gör att det inte går, vilket är bra.
 
Framförallt finns det förhoppningsvis sunt förnuft som inser vad man bör göra och kanske inte alltid försöker snika med det minsta/enklaste som man får göra!
 
jag bygger om matplatsen till kök i mitt "dubbelrum", så där är det bara att snällt dra om till jordat allting...
 
Givetvis ska det vara jordat...

Tanken slog mig bara då jag fann det hela lustigt.
 
Jo jag håller med, men det är lite kul att när man byggde på det här sättet (i mitt hus för 40 år sedan) så var väl utbudet av jordade produkter så litet att man helt enkelt var tvungen att ha ojordat i matdelen för att den skulle gå att möblera. Dubbelisolerat och europakontakter var nog om möjligt ännu ovanligare ;)
 
Glöm inte att jorda lamputtaget i taket också!
 
Jo, lamputtaget i köket är ju inget problem då jordledare passerar i takdosan.

Men detta leder mig till ytterligare en fundering. Var kan man anse att rumsgränserna går då det inte finns väggar som bryter av.

I mitt fall så sitter köket ihop med övre hall och den sitter ju ihop med nedre hall.

Se min snabbritade skiss så kanske du förstår.

I köket sitter 2 ojordade taklampor. 1 av dessa sitter på kökets grupp och 1 på övre hallens grupp.

I "övre hallen" finns idag 2 ojordade taklampor. Sitter på övre hallens grupp.

I trappen sitter en ojordad vägglampa högt på väggen (i praktiken blir det alltså vägglampa i övre hall). Ingen dosa, bara rör ur väggen. Den sitter på nedre hallens grupp.

Var går gränserna?

Det "enda" ojordade uttaget eskalerade just i omfattning...

EDIT: Allt detta är original-el. Inget av detta som tillkommit under åren. Jag bygger inte heller i hallen, annat än nya tapeter. Det är "köksdelen" som byggs om. Där har jag inte heller ritat ut uttag på skissen.
 
  • el_kök_hall.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Var på bilden har du de nya, jordade uttagen?
 
Ny bild med nya uttag i blått. La även till det befintliga jordade uttaget och ett lysrör i taket som jag glömde.

Spisen och spisfläkt är inte med på bild, men de är i övre vänstra hörnet.
 
  • el_kök_hall.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Snailman
I min Villa från -90 så var det jordat vid diskbänken/köksskåpen och vid lampan över matplatsen, samt takuttaget ovan fönstret närmast matplatsen, men de 3 takuttagen längre bort och vägguttagen längre bort var ej jordade. Det som inte var jordat var alltså flera meter från det jordade (minst 2,5 meter eller så)

(Ville bara informera om hur man gjorde då)
 
it-snubben skrev:
Ny bild med nya uttag i blått. La även till det befintliga jordade uttaget och ett lysrör i taket som jag glömde.

Spisen och spisfläkt är inte med på bild, men de är i övre vänstra hörnet.
Jag skulle vilja föreslå att du jordar allt du ser på bilden. "Utökning" med extra uttag etc innebär att du monterar enstaka extra uttag på befintliga grupper. Du har dragit flera helt nya grupper och går då in under "ändring" och då gäller nuvarande föreskrift och då ska allt du ser på bilden jordas.
 
Ok. Där får jag för att jag ville beundra flytspacklingen :rolleyes:

Det blir till att lunka hem och bilda mig en uppfattning vad detta innebär i kabeldragning innan jag ringer elektrikern igen. Tror inte att det är ett stort problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.