Vi bor i kedjehus som har en lite ovanlig planlösning. De är byggda i sutteräng och utgörs av "4 halvplan" som går sick-sack uppåt.

D.v.s. i plan 1 (bottenplan) kök, matsal och tvättstuga med grovingång.
Halvtrappa upp på plan 2 med entréhall och två sovrum samt badrum.
Ytterligare halvtrappa upp ligger vardagsrum på plan 3 direkt ovanför plan 1.
Sista halvtrappan upp till plan 4 med två sovrum och badrum direkt ovanför plan 2.
Totalt 141kvm.

Trappan är central i huset.
Kök, tvättstuga och de båda badrummen står vertikalt i fil för vatten och avlopps skull.
På motsatt sida huset finns vedkamin i bottenplan för trivselvärme.

Mekanisk frånluft utan värmeväxling som sitter på taket, med frånluft i kök, tvättstuga och badrum. I varje sovrum finns tilluftsdon eller fönsterventiler.

Tidigare ägare har monterat bort de el-element som funnits i varje rum av estetiska skäl.

På plan 1 finns en skapligt ny LLVP monterad under trappen, som har för avsikt att täcka hela husets värmebehov. Det finns ytterligare en pump på plan 4, en gammal Nordic Air 9000 som skramlar och vibrerar och i princip inte går att använda för värme då den låter fördjävligt och avfrostar varannan minut vintertid. I badrummen finns elektrisk golvvärme.

Är det kallt ute och med den ensamma pumpen i botten blir det ofta mycket ojämn värme, i bottenplan kan det vara 23 grader samtidigt som det är 16-17 grader i sovrummen högst upp, särskilt om dörrarna är stängda. Detta har vi än så länge löst med fristående element, men det är ju ingen kul fix.

Jag har flera tänkbara lösningar och förbättringar:
  • Dörrventiler för bättre luftflöde till rummen (kommer det att hjälpa när tilluftsdon ändå "trycker åt andra hållet"?)
  • Ny LLVP på plan 4, för att värmen inte ska behöva flyttas så långt. (20-35tkr installerat)
  • Byta alla fönster (150-200tkr installerat) från kopplade 70-talsfönster till moderna
  • Nya el-element (negativt för estetiken, halvdyra i inköp och dyra i drift, men elen finns ju kvar i väggarna)
  • Avancerade lösningar med luftflyttare mellan våningarna genom golvet?
  • Efterinstallera FTX?! Tycks opraktiskt som detta hus är utformat (saknar vindsutrymmen och naturliga passager för kanaler)
Vilka förslag har ni som jag kanske har missat?
Vilka alternativ tror ni ger bäst utslag för jämnare värme?

Ny LLVP på plan 4 ligger bra till, pga att den befintliga dessutom är ful som stryk, samt att den hamnar bra för att bidra med kyla på sommaren.

Bifogar bilder som kanske kan förtydliga husets utformning!
 
  • Ritning av övre våning i kedjehus med sovrum, bad och balkong, central trappa till andra våningar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Planritning över ett kedjehus med fyra halvplan visande kök, sovrum och vardagsrum.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Kedjehus i sutteräng med 4 halvplan, trädäck och balkong, omgivet av andra hus och natur.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Byte av fönster är säkert bra för att spara energi men man måste också se över ventilationen samtidigt då de nya fönstren är tätare. De är självklart att det behövs element i de rum som ofta har stängda dörrar som badrum, sovrum och klädkammare. Bara att sätta dit igen. Blir säkert bra att byta den övre värmepumpen till en ny när det sedan passar för att få det skönt i vardagsrummet.
 
J Josth skrev:
Byte av fönster är säkert bra för att spara energi men man måste också se över ventilationen samtidigt då de nya fönstren är tätare. De är självklart att det behövs element i de rum som ofta har stängda dörrar som badrum, sovrum och klädkammare. Bara att sätta dit igen. Blir säkert bra att byta den övre värmepumpen till en ny när det sedan passar för att få det skönt i vardagsrummet.
Ja ventilationen kommer ju få sig en trimning om fönstren byts. Man undrar väl egentligen hur stor del av energiförlusten i ett typiskt hus fördelas på att man blåser ut varm luft - kontra strålningsvärmen genom fönster och altandörrar (beroende på ålder och typ.)
 
Ventilationsförlusten kan vara ett par kilowatt på vintern när det är kallt men ventilation måste man ha och normen säger 0,35 liter per sekund och kvadratmeter. Kan bli 150 kubikmeter i timmen i ett mellanstort hus.
 
Jag menar att om energiförlusterna är till 90% via ventilationen och 10% via värmestrålning genom väggar och fönster så kan man byta fönster och tilläggsisolera sig både trött och pank utan att göra någon vidare besparing i vare sig energi och bekvämlighet.

Nu är de väl knappast fördelat så (90/10), men hur ligger det egentligen till i ett 70-talshus? Ventilationen är väl det enda som kommer vara konstant, var (om någonstans) finns det effektiva förändringar?
 
Säg att ventilationen drar ungefär 25% av de totala energiförlusterna i ett 70-talshus. Går ju att sätta in FTX ventilation men det kostar ganska mycket och kräver många nya rör i huset. Värmer man med värmepump blir förtjänsten med FTX inte så stor.
 
Per Ola Persson
Vad har du energiprestanda på huset? Vad kostar värme+varmvatten per kvm?
Min erfarenhet är att många ggr kan det löna sig mer att installera vattenburen värme med en bra värmepump, t.ex. berg- eller jordvärme, än att tro att fönster och ventilation ska göra underverk.
Sedan är det kanske mer än ekonomin ni tittar på. Är fönstren redan dåliga, är det dragigt i huset etc.
 
Eftersom du har grannar med likadana hus borde prio 1 vara att kolla om någon haft/har samma problem och löst det på ett bra sätt.
 
  • Gilla
omdirigerad
  • Laddar…
Bra och enkel idé. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.