Tjenare!

Har precis köpt hus, inflyttning snart. Huset är använt som sommarstuga, och är byggt 1970. Väggarna är isolerade med 150 mm, och ytan på huset är ca 70m2. Uppvärmingen är direkt el, men det finns både öppen spis och en vedspis. Är det läge att tilläggsisolera väggarna till dagens standard, eller tror ni att man kan klara sig utan allför höga elräkningar? Ska kanske tillägga att vi kommer använda det som året runt bostad.

Mvh Calle
 
Kolla först hur mycket isolering det är på vinden. Det är viktigare att du har bra isolering uppåt.
Titta sedan över fönster och dörrar. Se till att det inte är onödigt otätt. En sommarstuga från -70 har förmodligen inte särskilt energisnåla fönster. Det kanske lönar sig bättre att byta dem.
Sedan kan du fundera på väggarna. Det går förmodligen att räkna hem en tilläggsisolering med de energipriser vi har idag. Men det är inte inköpspriset för själva isoleringen som avgör, utan det är det andra runt omkring (ny panel, t.ex.) som är det dyra.
 
Ok, ska dit idag och skriva papper och gå igenom allt med säljaren och mäklaren.
Fönstrena är förresten 2-glas.

Men om jag fattat rätt då, säg att det är lite dåligt isolerat åt alla håll och kanter. Spelar det då ingen roll om man eldar på som satan? Eller blir det bara att elda åt kråkorna?

Låter bra det du säger, om att titta på allt runt omkring. Eftersom panelen är väldigt fräsch och nymålad förra sommaren.

En annan tanke, är helt nybörjare på det här kanske man ska tillägga, men isolerar man inte innifrån? Och varför ska man då ta bort panelen utvändigt?
 
Hejsan.

är det 150 mm isolering i väggarna så är det helt OK!! Det är jätte många hus som inte har så mycket isolering änns..

Fast sen beror det ju på var i landet man bor.. 150mm i kallaste norrland är lite.. medans i skåne är det nästan som i ett nybygge.. ;)

om du tänker tilläggsisolera så gör man det helst utan på därför att man vill spara på rummens innermått. Tilläggsisolera väggarna gör man normalt när det är dax att byta fasad. Då det brukar bli välldigt dyrt..

Tänk på att värmen stiger så det gäller att ha en mössa på huvet så man inte fryser. Dvs vinden. Där bör det ligga överdrivet tjockt lager isolering.. upp i mot 500mm = halvmeter.

Dock så bör man även tänka på ventelationen när man tillägsisolerar. Man bör se till att ventelationen fungerar bra. Extra viktigt är det att få ut fuktig luft, dvs kök & badrum.

Om man har för dålig ventelation kan det i sin tur leda till Fuktproblem, risken för fukt problem ökar i o med att man tillägsisolerar.
 
En annan tanke, är helt nybörjare på det här kanske man ska tillägga, men isolerar man inte innifrån? Och varför ska man då ta bort panelen utvändigt?
Det går att isolera både inifrån och utifrån. Jag skulle tro att utifrån är klart vanligast. Båda metoderna har sina för- och nackdelar.
Men som sagt, 150 mm är ju inte anmärkningsvärt lite.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.