Håller på att bygga vedeldad bastu i del av ett uthus som just nu endast har väggar av gles panel.
Bastun är redan planerad, men i anslutning till bastun vill vi bygga ett slags förrum/badrum.

Rummet kommer vara cirka 15kvm och endast värmas upp med en slags effektiv braskamin (thermal mass heater) som snabbt värmer utrymmet och endast vara uppvärmt när rummet används. Tanken är att bygga med naturmaterial som klarar av att ta upp mkt fukt. Trä, linisolering, lera. och alltså inga fuktspärrar. Tanken är att två av väggarna ska vara mer eller mindre fönsterväggar (tänk orangeri) med endast vanligt enkelglas.

Med allt detta i åtanke, vad är en vettig dimensionering av isoleringstjocklek på linskivorna i resterande väggar och tak? Taket nu är endast två lager takpapp på råspont. Takhöjden är relativt hög, 2-3 meter (det varierar).

Och tar tacksamt emot tankar om hur vi löser golvet på nåt smart sätt också!. Det är helt urgrävt nu och vi vill gärna jobba med lertegelplattor som vi redan har och sen nån slags hemmagjort lergolv. Men hur isolerar vi golvet? Lägga golv direkt på shingel, hur funkar det? Förslag på andra material!
 
Redigerat:
Oj!
Vilket projekt :)
Det finns massor av sätt att göra detta på. Jag skulle strunta i isolering i väggarna och lagt lättklinker under teglet på golvet, bara för att få en lite skönare känsla.
Det kommer bli massor av kondens i hela din konstruktion, så räkna med massor av fukt som måste ventileras ut. Tänk även på att du får kondens på utsidan under kall väderlek. (All fuktig spillvärme vid dörren etc.) Så håll koll på råspont mm.

Anledningen till att jag struntar i isolering är att de stora temperaturskillnader som uppstår gör att du får svårt med daggpunkten. Du kommer ju få den inne i väggen hur som helst.. Och har du ingen ångspärr så är det antagligen blöt isolering som gäller.
Normalt så har man ju ingen ångspärr när man bygger bastu inomhus. Men när man är ute i kalla luften så måste man tänka lite annorlunda.
Lycka till
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.