Hej vi håller på att byta panel.. tänkte höra med er som kan om man ska byta isoleringen som sitter mellan väggarna? Vi vill gärna vara där vintertid också om det går! Utan att frysa ihjäl!! Är dagens isolering bättre eller ska man behålla det gamla? Tips på bra isolering isåfall tack
Gammal gul isolering mellan träväggstommar, synlig under byggrenovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det är 9 cm mellan väggarna
 
Ska ni lägga på mer isolering? 9cm är ju kass :( Den gamla ser ut att vara glasull som även används idag, skulle jag inte byta om den är fräsch som på bilden.
 
Ok nä det är ju svårt få dit mer, tänkte mer om det fanns bättre isolerings material idag än förr. Men då få detta duga! Tack
 
Ni kommer frysa vintertid med bara 9cm om du inte redan listat ut det. Se till att elda ordentligt och ha sköna tofflor och lusekofta ;) PS. Dyr god whiskey hjälper också lite.
 
  • Gilla
Lennart Lind
  • Laddar…
Har märkt det.. bott där en vinter! luftvärmepump är räddningen och brasa! Och inneskor!
 
  • Gilla
Jonatan79
  • Laddar…
Vilken är den största energiboven väggarna eller gamla fönster? Kyla kommer ju också från golvet
 
Först fönster gissar jag, sen vägg/golvdrag, sen dålig isolering i tak som släpper ut energin.
 
Säkert är det så. Dom här gamla fönsterna kan dom ha något u värde alls? Knackar man på dom så låter det som att dom ska gå i tusen bitar. 2 glas är det
Ett gammalt fönster med två glasskivor och en mörk fönsterkarm, till synes skört och ålderdomligt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Om bara tätlisterna är fräscha och håller tätt duger de utmärkt.

Rullgardin el heltäckande gardiner som dras för på kvällen hjälper en del mot vinterkylan.

De flesta hus från -50, -60, -70 & -80-talet har bara 95 mm isolering och tvåglasfönster så din stuga är inte extrem på ngt sätt. Är det bara helt vindtätt så får det väl anses som ok i en stuga.
 
Om bilden är på hur det ser ut bakom panelen så finns det enkla åtgärder som gör isoleringen mycket bättre. En vindpapp. Eller ännu bättre, en asfaboard. Läkt utanpå det innan ni spikar tillbaka panelen. Ändrar utseendet marginellt och tar bort vindtrycket direkt mot isoleringen.

Dessutom ser det ut som om isoleringen inte fyller facken ordentligt. Draghål släpper in massor med kyla. Komplettera och byt ut eller flytta om där det är dåligt. Är facken frilagda är det inget svårt jobb. Bara tråkigt och äckligt. Speciellt om det är gammaldags långfibrig glasull. Modern Isover eller Rockwool är mycket trevligare att jobba med. Den Ryska isolering som ByggMax säljer vägrar jag ta i med tång.

Den enskilt viktigaste faktorn när det gäller isolering är kvaliteten på utförandet. 145mm välgjord isolering ger ungefär samma förbrukning som det dubbla i ett fuskbygge.

Mvh Findus
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.