Hej
jag håller på att renovera ett gammalt hus anno 1892 men det är lite dåligt med isolering,
det finns ingen i väggarna,lite spån under golven samt på vinden.
På vinden finns tilläggsisolering i form av "moderna" skivor typ glasfiber.
Dessa tror jag mig byta mot annat men vad? trodde jag bestämt mig för cellulosa men sen ändrat mig till mera spån men nu är jag vilsen igen :), likaså väggarna ska man isolera dom eller bara köra på vindskydd? huset drar "lite" för mycket energi som det är idag.
Tacksam för svar

/Danne
 
Varför inte cellulosa? Om du ska tilläggsisolera ett gammalt hus ska det ske på utsidan. Det ska finnas cellulosaisolering som sprutas som ett klister på det du redan reglat upp. Sedan rakar man överflödet med reglarna som mothåll, färdigt.
 
kan nog bli så att det blir sprutad cellulosa på vinden,men om jag tilläggsisolerar från utsidan ska det då också vara natur material eller funkar det med ex glasfiber då? eller räcker bara ex vindskyddspapp? håller även på inne att lägga på en 45 regel på två ytter väggar som jag tänkte isolera från insidan samt utsidan så småningom,är det dumt att göra så? väggarna måste väl isoleras eftersom jag reglat upp dom eller ?
 
Vi har ett hus ungefär därifrån också.. Och det är också tilläggsisolerat med "nyare" isolering typ glasull.. Vi har rivit ner all isolering i taket och har funderat och tänkt länge på vad vi ska ha där och har kommit fram till Linullsisolering 2*150mm med byggpapp.

Är inte det något du funderat på?
 
"Är inte det något du funderat på?"
jo jag har funderat på det också..
men läste nånstans att man kan få problem med det,larver eller nåt sånt...
jag kan ha blandat ihop det med nåt annat :) tala mig gärna tillrätta.
Det känns mest rätt att börja med vinden,men även väggarna behöver nog isolering av nåt slag... ev golven också i takt med renovering.Vart har du hittat info om linullsisolering?

Danne
 
Ok!

Har inte hört nåt om larver, däremot är det svårt att få helt "miljövänligt" som många påstår då de impregnerar det med olika medel för att det inte ska brinna så lätt.

I Sverige har jag hittat byggfabriken.com i Malmö och claessons.com i Gbg, byggfabriken har inte så mycket hemma medans claessons trätjära lätt hade 200m² (som vi ska ha) på lager. Jag har fått offerter från båda ställena och claessons var billigare men då vi ska ha klinkers och fönster också tar vi det från byggfabriken.

http://www.isolina.com/ är den finske tillverkaren som iaf byggfabriken tar sitt ifrån.

Vi ska isolera taket och alla väggar med linull. Anledningen till det är att det är ett gammalt hus som vi inte vill använda cellplast i, utan istället köra "fritt blås" från källare till nock. Ägarna innan har också klyddat en hel del, bla tryckt isolering ända ut i väggarna, ingen bra ventilation ovanför isoleringen i taket, och satt på fasadtegel direkt på vindpappen utan luftspalt. Så det är flera saker som spelar in att vi valde linull. Visserligen är mineralullen nere nu men den såg verkligen inte fin ut. Fasadtegeln låter vi sitta kvar, linullen ska ju tåla att bli blöt för att sen torka igen så...Till skillnad från mineralull som inte tål nån fukta.


Däremot hade vi byggt ett nytt hus hade vi ju kört med mineralull eller dylikt.
 
Tack för tipset,ska kolla närmare på det. Så ditt råd är alltså inte att använda glasfiber utvändigt? utan att använda linull eller andra "naturmaterial" ex träfiber eller papper (cellulosa).
 
Svårt att säga jag är ingen specialist... Men mitt råd är att ta bort de nylagda skivorna och fylla på med samma isolering som finns där redan.

Annars får du ta bort den isoleringen också och sätta en helt annan..och då hade jag valt linull i hela huset i skivor.. men visst kommer man till bra på vinden att spruta hade jag nog fixat hela taket och sen tagit dit en firma som spruta nåt naturmaterial där.

Det är från hus till hus.... Tyvärr har jag inte hittat en enda på de 2åren jag har letat som har isolerat hela sitt hus med linull.. Vad tillverkarna skriver kan man ju inte lita på..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.