Hej

Har lite funderingar kring mitt isolerande av vinkällare:


Eftersom jag antar, med mina väldigt begränsade byggarkunskaper, att det ibland kan vara svårt att svara generellt ska jag försöka vara så specifik som möjligt: Vi har ganska nyligen flyttat till hus (byggt på 50-talet) där det i källaren finns ett svalare rum som använts som matkällare (sylt, saft, potatis etc) som jag börjat göra om till vinkällare. Två väggar vetter så att säga in i jorden och två mot övriga källarutrymmen. På den ena väggen mot övriga källaren finns en dörr och en del glipor uppe vid taket som leder in i reglar och sånt i väggen. Taket är tunna överlappande plankor. Har inte kollat vad det finns ovanför dem. Det går några vattenrör i ena änden på rummet och i den andra sitter ett ventilationsrör med ett lock som man kan skruva för att justera hur öppet eller stängt det ska vara.


Problemet är att det är lite för varmt. Innan jag gjorde något låg temperaturen på strax över 18 grader (i slutet av september. Var något svalare under sommaren då fjärrvärmen och elementen i övriga huset och andra delar av källaren inte jobbade).


Mina åtgärder var att sätta frigolit på insidan av den ganska tunna dörren, tätningslister i dörrkarmen, rörisolering på vattenrören, fogskum i gliporna i överkant på väggen samt i nyckelhålet på dörren.


Jag är nu nere kring 17 grader (måste skaffa bättre termometrar - den ena visar 17.3 och den andra 16.8 ) men vill få det ännu svalare.


Planerad åtgärd är att sätta en tunn skiva på utsidan av dörren med något tunt isoleringsmaterial. Skivan ska överlappa gliporna mellan dörrkarm och dörr något på tre sidor (inte gångjärnsidan då eftersom det ju skulle ta emot när man öppnade). Jag hoppas att detta ska ge ytterligare effekt.


Mina funderingar gäller nu taket och ventilationshålet:
Ska jag isolera taket? Bör det ge stor effekt om vi antar att det är dåligt isolerat uppåt (ovanför innertaket finns markplan - inomhus alltså - men verkar som att spalten ovanför plankorna leder in bland reglar och sånt i väggen)? Och i så fall hur? Kan jag bara limma på frigolitskivor och täcka med någon tunn skiva eller kommer det innebära risk för fukt? Är det t.o.m. så att jag inte alls ska isolera innertaket p.g.a. fuktrisk?


Bör jag ha ventilationslocket något öppet eller helt stängt? Luften därifrån har alltid känts sval och efter lite experiment verkar det bli varmare om jag stänger den helt. Hur funkar sånt? Antar att den går genom grunden där det är svalt och ut någonstans lågt ner på huset (får nog kolla var kom jag på nu).


Mycket text och en del förvirring. Någon som kan göra en klokare och komma med svar på mina funderingar samt komma med andra råd för att ytterligare sänka temperaturen? Tack på förhand.
 
Det du beskriver låter ju som en traditionell matkällare, som vi också har.
Temperaturen där varierar ju med hänsyn till temperaturen ute. I vår kan vi sommartid ha +18° och vintertid vid sträng kyla +5°. Vill du ha en jämn temperatur där så krävs det både olika former av isolering i kombination med ett kylaggregat av något slag.
 
Hm, jag hade hoppats på att slippa kylaggregat. Jag är inte fascistiskt noga med temperaturen: klarar jag att hålla långsamma årstidstemperaturväxlingar mellan 10 och 16 grader är jag nöjd.

Är en sådan innervägg normalt sett för dåligt isolerad för att komma ner på 15-16 grader vid varmare temperatur på andra sidan? Är mer orolig för att det ska bli för varmt snarare än för kallt.
 
Sten, typ marmorgolv brukar användas i varmare länder för att få det lite svalare inomhus.
 
Här skulle ju faktiskt en värmekamera vara användbar.

Min gissning är dock att du bör isolera väggarna in mot källaren (som jag antar är uppvärmd)?
 
Ok. Kallt betonggolv är det redan.

Kanske får isolera innerväggarna då. Skulle väl funka att sätta frigolitskivor på insidan och dra på puts?

Behövs innertak generellt isoleras tror ni?
 
Och ja, källaren är uppvärmd
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.