ISOLERINGSFRÅGA?
Huset består utifrån sett av 1, Takpannor i Engaberat lertegel. 2, På 45mm bärläkt 3, lagda på dubbla ströläkt med en diffusionsöppen duk Moniere diverol spänd över hela taket mellan de båda ströläktena 28x70 + 22x70 som är satta på ett befintligt spåntak (sticketak) , Detta tak har från takfoten upp till 20 cm över det kalla vindsutrymmets golv tidigare varit fyllt med kutterspån utan luftspalt. Takstolarna inomhus på ovan våning är klädda med 28 x140 råspont från takfoten upp till 20 cm över vindsutrymmets golvyta, och sedan är rummen på ovanvåning beklädda med tretex som tapetserats och målats osv. Alltså utan diffusionsspärr . Nu till frågan. Vad ersätter jag bäst kutterspånen med ? Vilka produkter och fabrikat ? Bästa isoleringsvärde. Vs det gamla sättet med kutterspån. Då detta projekt härmed kommer kräva isolering av typ lösull utan luftspalt. Någon föreslog Rockwools lösulls isolering då denna isolering även skulle vara brandhämmande och diffusions öppen och då snabbt kunde transportera ut fukt som kommit in i isoleringen och dessutom vara kapillärbrytande och dränerande ?? Vilket låter bra. Andra har rekommenderat cellulosa isolering ekofiber mm ? Kan ni också svara på varför det finns en sådan motsättning mellan experter i byggnadsvårdsbranchen och entreprenörerna i denna fråga luftspalt eller inte?
 
K
Problemet med lösull av stenull är att den transporterar fukt för bra samtidigt som den isolerar. Det betyder att fukten snabbt kommer till taket där den kondenserar och blir vatten som i snedtaksfallet rinner tillbaka genom isoleringen och skapar mögel i snedtaksväggen.

Man menar att ekoisolering buffrar/håller fukten så att den inte får möjlighet att kondensera tills det är tillräckligt varmt eller torrt ute för att kunna släppa fukten.

Det viktigaste som jag ser det är att det inte kommer in någon fukt i konstruktionen, det gör du med plast eller ångspärr på insidan och luftspalt på utsidan.

I ditt fall låter det som att du har en luftapalt mellan duken och sticketaket! Då tycker jag att du kan välja vilken isolering som känns bäst men glöm inte ångskyddet!
 
  • Gilla
mickefix
  • Laddar…
Divorol duken är en diffusions öppen duk som spänts över 22 mm ströläkt därav detta mellanrum mellan duk och sticketak, men duken är försluten och klistrad nere vid takfots plåten samt att den vid nock går över på andra sidan, Men mellan duk och takpanna är luftspalten utökad och är 73 mm för bättre volym och luftning upp mot nock samt vid takfots kilen sitter ett fågelband med ventilerad läkt allt i ett. Huset är gammalt från 30 talet och varit isolerat med kutterspån och därför finns ingen ångbroms eller luftspalter och skulle också helst vilja slippa detta, uppvärmningen sker med vedeldad panna och vedkamin. och därför stundtals gånger mycket högre rumstemperaturer än i normalhus.
 
Jag tror att främsta orsaken till att gamla hus sällan har fuktproblem är att de är dåligt isolerade. Ju tjockare isolering desto större risk för kondens och desto längre tid tar det för kondensen att torka när förhållandena är gynnsamma. Dessutom brukar det sägas att organisk isolering klarar små mängder fukt bättre än glasull. Ingen isolering klarar stora mängder fukt. Om du inte vill ha plast så se till att det i alla fall är lufttätt. Inga öppna skarvar mellan skivor i hörnen som bara är täckta med en list utan se till att skarvarna är fyllda. Fukt kan vandra genom gipsskivor, men det stora mängden fukt kommer in bakom skivorna om luften har fri väg in i konstruktionen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.