Vi renoverar köket i vårt gamla timmerhus, och behöver lite tips om hur vi lämpligen konstruerar isoleringen i trossbotten runt den inkommande vattenledningen.

Tidigare var konstruktionen (uppifrån och ner) en spånplatta, gullfiber och sen en masonitplatta. Genom detta gick vattenledningen. Sen är det ett par dm mellanrum mellan trossbotten och mark där det bara var lite gullfiber snott runt röret, och sen går ledningen ner i marken, som består av ren sand o grus.

Vi är inte helt förtjusta i tanken att använda gullfiber igen i närheten av ledningen, med tanke på risk för kommande småläckor. Dessutom vill vi minska mustrafiken in under i diskbänksskåpet. Vi vill också undvika spånskivor o liknande om möjligt, och hellre använda material som klarar ev. fukt lite bättre.

Vi har sett i flera böcker att man rekomenderar att bygga en trumma runt inkommande ledningar, och fylla denna med Lecakulor. Vi har därför funderat på möjligheten att använda (uppifrån o ner) en liten bit platsmatta, råspont, lecakulor och råspånt igen. Träet borde ju klara ev. läck lite bättre än fiberskivor tänkte vi, och Lecakulorna borde väl också klara sig ganska bra?

Men vi är osäkra på om Lecakulor verkligen isolerar tillräckligt. Vad tror ni? Vet inte heller om en sådan trumma borde fortsätta ända ner till marken, alltså genom mellanrummet i torpargrunden? Om inte, hur isolerar man röret där?
 
Hur menar du, att trä skulle klara läckor bättre än mineralull..? Nej, tvärtom. Fast lecakulor är nog det bästa om det nu skulle utsättas för fukt.

Men jag tycker det är konstigt att välja material utifrån risken för läckor i det här fallet. Det finns ju en miljon ställen i kåken som det kan börja läcka på, och ni ska väl inte ha några skarvar dolda just på det här stället?

Edit: Fast du menar kanske att trä tål fukt bättre än spånskiva och liknande, inser jag nu? Ja, det kan man ju säga att det gör, även om det finns speciella fukttåliga spån- och plyfaskivor.
 
Skulle ha tagit dom svarta rörskålarna
med klister som man limmar igen.
Sen byggt en låda och fyllt med leca.

Mvh Putte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.