Hej
Vi ska isolera väggarna i vårt gammla hus från 38. Det är en tegelsten tjockt med puts på både in och utsidan.
Det finns många sprickor i väggarna så vi har knackat ner putsen inne, nätat och putsat om.
Vad ska vi isolera på utsidan med? Sto, frigolit, cellplast, träolit eller leca?
Vi vill att väggarna ska kunna andas och inte bli för täta.
Måste vi knacka ner putsen på utsidan eller är det bara till att mura upp med leca, hur ska dessa i så fall fästas? Vi har dränerat källarväggarna med isodrän som bildar en kant längs grunden.Eller spikar man på frigolit och sen putsar. Hjälp
 
Hej

Om grunden tillåter det, och övergången till taket inte blir för konstig, så kan man ju mura upp en fristående lecamur ett par, tre dm utanför tegelväggen, och hälla ner perlit (keramikpopcorn med nästan samma isolervärde som t.ex. stenull) i mellanrummet, då får du jättelågt U-värde, okänslighet mot nattkyla och middagssol (värmetrög leca) och bra fäste för putsen, och såväl leca som perlit är billigt. Det blir tjocka väggar, och du får flytta ut fönstren men får trevliga inbyggda fönsterbord om du vinklar till till det ut mot fönstret. Men bygger man ut såpass mycket på befintligt hus är ju övergången till taket "estetiskt kritisk". Hoppas det går bra.

mvh

Magnus
 
Ett annat alternativ är att sätta stenull (inte frigolit, frigolit anges av tillverkarna som diffusionsöppet, men är diffusionsöppet bara i skarvarna mellan skivorna, därför problemen senaste året med mögel i frigolitisolerade hus) på fasaden, näta och tjockputsa. En variant av systemet heter maxit serporoc.

/ Fredrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.