Jag ser mer och mer metoder att isolera tak på och jag vet inte alls vilket som är bäst.

Det jag tänkte ta upp i denna tråd är att isolera utan luftspalt mellan råspont och isolering.
Har sett det på mer och mer ställen. tex
http://www.borohus.se/UserRsx/documents/0aea3aeb-bc48-4229-ab83-1a535f30ccaf/boro_lev_v2008_0811.pdf

Vilka förutsättningar gäller?
Antar att man ska ha någon form av microporös duk över råsponten i stället för tät papp.

Träfiber är väl nästa förutsättning?
Läs om träfiberullens "fina" egenskaper på:
http://88.131.43.161:86/Trafiberskolan/Fuktbalans.aspx?Tabla=Träfiberskolan_Fuktbalans
eller
http://www.cremab.se/default.asp?do=3&sub=11


Sen finns ju även stegat att lägga cellplast utanpå. Enligt
http://www.thermisol.se/pdf/TH_tak broschyr_web2006.pdf
Då flyttar man ju ut daggpunkten och allt borde vara fri och fröjd.

Jag hade nog valt att lägga 10cm utanpå och träfiber mellan takstolarna men nu är det så att våran arkitekt inte tycker att det skylle bli snyggt att höja taket.

Så vad tror ni, är det lika säkert/osäkert att isolera utan luftspalt 8(ag har ju sett hur fel det kan gå med luftspalt också) om man gör på rätt sätt och vad är rätt sätt?
 
Jag har aldrig hört att gamla hus med cutterspån i snedtaket (utan luftspalt) har haft problem med fukt. Så om träfiberullens egenskaper kan jämföras med det (vilket den väl skall göras) så borde det ju inte vara några problem att köra utan luftspalt.
 
Slutsattsen från rapporten ovan är i alla fall:

"Tyvärr har inte kondens p.g.a. av nattutstrålning kunnat skapats mer än under en kort period och därför kan de ventilerade konstruktionernas fuktsäkerhet vara överskattad i denna undersökning. Trots detta uppvisar den oventilerade konstruktionen lägre fukttillstånd. Tidigare undersökningar påvisar att fukt utifrån tillförs i ventilerade konstruktioner och kan orsaka förhöjda fukttillstånd.
Då ett ångöppet och vattentätt underlagstak (t ex Tyvek Pro) används behövs ingen
ventilationsspalt. (Se figur 1).Vidare kan det vara fördelaktigt att använda cellulosaisolering framför mineralullsisolering därför att cellulosaisoleringen är ett betydligt lufttätare material."
 
Men som Larsa nämnde, inga problem med cutterspån. Ja det stämmer, men det är ju också så att denna metod innebär att huset är i förhållande med nu rådande normer tämligen dåligt isolerat. Vad jag menar är att när man eldar för kråkorna och låter taket/vinden vara varmt så blir det ju inga kondens/daggpunkts problem. Vad man kan dra för slutsats av detta är att ett modernt användande av värme och dusch/bad/tvätt/disk mm. kräver en modern konstruktion. Duscha en gång i veckan och ha 18 grader inne så kan en äldre konstruktion funka.

Det är när moderna krav på energieffektivitet och gammal konstruktion som det blir problem. Samtidigt som vi har förändrade vanor jämfört med när huset byggdes.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.