Vi håller på (eller rättare sagt en firma) att isolera snedtaket till vårt tvåplanshus med skivisolering mellan takstolarna (30 cm skivor) och ska snart avsluta det med 10 cm på själva takstolarna och därefter gipsa taket (två lager).
En besökare tyckte att konstruktionen var fel eftersom vindavledare inte monterats längs hela taket, utan bara vid takfoten (med ca 25 mm luftspalt). Mellan isoleringen och takboarden (nederdelen på yttertaket) blir det en luftspalt som är ca 20 cm. Jag tror inte att isoleringen kommer flytta på sig och blockera den breda luftspalten eftersom taket är rätt så flackt.
På sätt och vis liknar det väl en kallvind där isoleringen ligger horisontellt, men där ska man väl ha en inspektionslucka.
Vi ska installera en kamin så småningom - det kanske kan bidra till att minska luftfuktigheten uppe i isoleringen. Men det blir ju inte murstock, utan bara ett plåtrör så det kanske inte hjälper så mycket.
Vad säger ni om det här? Att göra om jobbet skulle bli dyrt och ta tid. Hur riskabel är konstruktionen? Kanske relevant att huset har mekanisk frånluft och finns i södra Sverige.
 
Redigerat:
Det blir så att vi monterar vindavledarna - har inte lust att ta risken. Bara en del dumt jobb vi får göra om.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.