Det är nu dax att isolera mellanbjälklaget i vårat Fiskarhedenbygge men blev lite fundersam när jag satt med ritningarna. Mellanbjälklaget är ju 220 mm tjockt. Isolering enligt ritning 95mm. Varför fyller man inte hela vägen upp? Tror själv att det bara är en kostnadsfråga och inte något byggtekniskt men vet absolut inte. Vill ju ha så tyst som möjligt mellan planen. Kan man fylla på med isolering hela vägen upp utan att riskera något annat konstigt?
 
Om du fyller hela utrummet blir det faktiskt sämre. Luftspalten som blir är till godo.
 
Ok. Misstänkte detta. Men hur mycket tomrum behöver det vara? Och varför?
 
man isolerar för att ta hand om inre resonans i konstruktionen fyller man den till ca 1/3 har man uppnått vad man vill. Dvs att isoleringen absorberar ljudvågorna och omvandlar dem till värmeenergi. Skall man fylla hela så har man en helt annan typ av isolering för att öka den totala tyngden i konstruktionen för att på så sätt göra den mindre ljudkänslig.....
 
Super tack för utförligt svar.
Så vad du säger är att 95: or täcker behovet av isolering ur ljuddämpnings syn? Är det totalt onödigt eller får man kanske rent utav omvänd effekt av dubbla 95: or?
 
rent teoretiskt så har det inge effekt. men det blir inte mycket bättre med dubbla 95 or. Detta förutsätter givetvis att det är vanlig mineralull vi talar om. Tyngre ull har en annan effekt och är en annan historia.
 
Kostnadsmässigt och ljudmässigt är det marginellt. Vi lade till så vi har 135mm totalt. En sak som vi märkt är att värmen från nedervåningen sprider sig uppåt förvånansvärt lite, även omkring trapphuset. Dvs även fast det är varmt nere så är det förvånansvärt kallt uppe. Vet inte om det kan ha blivit en bieffekt av att vi lade till mer isolering. Kanske det varit bättre med bara den 45 mm som ingick från husleverantören. Vi upplever det ganska lyhört mellan våningarna och vet inte hur det hade varit annars. Ska kanske tillägga att vi har BraHus.
 
Stort tack för bra och utförliga svar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.