Hej!
Har ett hus byggt 1929 med mansarddtak. Ska isolera innertaket med cellulosaskivor för att få bättre klimat i kattvindarna. I dagsläget finns ingen isolering där. Hanbjälklaget på vinden är isolerat med spån. I vardera gavelspets finns en ventil. Nu till problemet.

Takfoten har ingen riktig ventilation i dagsläget, men det finns lite småglipor, som väl bildats med tiden, på sina ställen. När vi nu ska isolera bör vi då se till att det blir helt tätt i takfoten, ska vi sätta in ventiler eller ska vi låta det vara som det är? Självklart ska vi ha en luftspalt mellan yttertak och isolering. Tar gärna emot åsikter och erfarenheter.
 
Låter som standard konstruktion , vi har samma problem på en kåk från 32. Funderar på en lösning med ett extra lager spont med en spalt för ventilationens skull, som dessutom skulle försköna takets nedre sluttning jft med nu. Vet inte om det skulle lösa något, men som sagt, nu blir det gott om fuktig varmluft som smiter upp på vinden, vilket ger kondens och påväxt.
Jag tar gärna emot råd jag mé
 
Vi har redan påbörjat arbetet. Lösningen blev att vi lät takfoten vara som den är, eftersom vi inte hittade någon bättre information. Luftspalten byggde vi med 45x45 reglar och masonite.

Vi hade inga problem med fukt eller mögel tidigare, bara lite väl kallt i kattvindarna. Vi har skruvat upp masoniten för att enkelt kunna plocka ner och kolla så att vi inte ställt till med några fuktproblem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.