Hej alla!

Vi håller på att renovera ett hus som är byggt 1860. Fasaden är reviterade lerstensväggar. Någon gång har huset isolerats inifrån med vanlig isolering och när vi river i detta finns där fukt och mögel på sina ställen. I något rum finns där plast mellan vägg och isolering, i något rum ligger där en tretexskiva mellan vägg och isolering och i något rum är där bara luftspalt mellan vägg och isolering. Vi ska nu göra om detta och funderar på hur det ska göras för att slippa mögel och så att vi inte gör så att fasaden fördärvas av frost tex. Isolera utifrån är inget alternativ.
Vi har fått ett tips att riva bort allt och sätta upp cellplast och sedan putsa väggarna inifrån. Precis som när man putsar utifrån. Har aldrig hört om detta innan och skulle vilja höra vad ni tror om det. Som jag förstod det skulle man inte ha någon luftspalt. Finns det något annat sätt att isolera inifrån som också skulle kunna fungera bra?
 
Isolera utifrån är inget alternativ.
Är du verkligen, verkligen, verkligen säker på det, och då får du inte svara JA, bara för att det blir dyrare, är omständigare, jobbigare, tar längre tid, fönsterna hamlar för långt in, osv osv osv...

Att isolera inneifrån är alltid en sämre lösning i alla lägen, så enkelt är det. Men om du gör det så måste man tänka på frostsprängningar i fasden som du påpekat och att fukten tas om hand på något sätt.

Cellplast på väggen som du putsar på låter som ett bra alternativ för att ta hand om fuktproblemen, men fixa så fall cellplast som andas, tror den heter XPS eller något sådant, den är dyrare än vanlig cellplast.

En annan lösning är att sätta typ platon matta på hela vägen (så du får en luft spalt) och en fläkt som suger luft genom denna matta, sedan regla på en stomme av trä och vanlig isolering, då tar du också hand om fukten, samt att du har någotting att fästa saker i väggen med. Jag skulle inte hänga några tunga saker i en cellplast skiva som är limmad på väggen.
 
Hur mycket var det isolerat med förut?
En kompis fick rådet att inte isolera mer än 45mm på insidan av sitt stenhus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.