Har en fundering angående isoleringen i vårt pannrum/"hydroforrum/yttrehall.
Detta är en tillbyggt del av huset. Pannrummet ligger från hörnet på huset och till drygt halva husets bredd. Bredvid detta rum finns en yttre hall där man kommer in utifrån. Under denna hall finns en utrymme där hydroforen står. Pannrummet har en gjuten bottenplatta utan isolering och sedan gjuten grund cirka 80 centimeter upp där en vanlig vägg ansluter. Bottenplattan ligger i marknivå och takhöjden är cirka tre meter. Här står idag en olje/vedpanna som nästa vecka ersätts av en bergvärmepump.
Under den yttre hallen finns utrymmet för hydroforen. Golvnivån är här runt en halvmeter lägre än i pannrummet. Väggarna ser ut att vara byggda av betongblock. Här är det kallt, mätte cirka 2 plusgrader häromdan med 1 plus ute. Detta utrymme i princip öppet mot pannrummet, täcks bara av ett par spånskivor. Uppvärmingen består av att rören till radiatorerna passerar utan isolering.
Problemet idag är att yttre hallen är för kall, där skulle vi vilja ha det varmare. Vi har beställt en radiator där i samband med pumpinstallationen.
Frågan är om man ska tilläggsisolera någonstans? Det gör inget att pannrummet är kyligt, det är tänkt att användas för förvaring. Här ska även en frysskåp placeras, och tanken är också att kunna ha ett gammaldags skafferi och även möjlighet att övervintra uteväxter.
Men det känns lite dumt att värma upp hydroforrummet för mycket? Vill ju heller inte riskera minusgrader i pannrummet...

7c2201174304P2de4.jpg
Hydroforrummet

8c2201174451Pe969.jpg
Hydroforrummet

252201174820P6704.jpg
Vy från pannrummet mot yttre hall (vid dörren) och hydroforrummet.
 
såg nu detta problem som är stort för många. lägg platonmatta golv, och vägg. tryck ner vp-rör som du borrar vent hål i varje decimeter på höjd.ställ rören lodrätt, bakom mattan. samla i ett 100mm. plaströr typ avlopp. plasta anslutningar för elflexirör. sätt in fläkten, och koppla el med tidur. andra hållet fräs upp en spalt i en grov sockel bräda och fräs vent.hål som släpper ut luften nedtill. varm luft från ovan går då ner genom golv och vägg. annvänder vanlig badrumsfläkt styrd med timer. nu i ca. 15 år har fuktmätare mm. men finns ingen fukt eller dålig lukt. mer om typ av isolering som är bäst tar jag nästa inlägg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.