En nära släkting till mig fick reda på att det finns asbest i hennes källare i hus från slutet på 50-talet, i isolering kring vattenrör. Hon undrar om hon bör isolera dem bättre genom att bygga in större delen av rören bakom en gipsskiva eller om hon bör ta in en firma för att sanera bort all asbest. Någon som vet vad som är bäst?
 
Hon behöver inte göra nå med isoleringen alls, låt den bara vara så är det ingen fara.

Så länge man inte är i den och klöser så finns det inga risker med asbets i rörisolering.

Man kan sanera lokalt om man gör en ombyggnad av värmesystemet. Då plastar man in böjarna och kapar en bit ifrån inplastningen.
 
Huset har stått i snart 70 år med den här isoleringen. Hur många som bott i huset har drabbats av asbestrelaterade sjukdomar? Antagligen ingen.

Asbesten användes för att isolera rörböjarna. Raksträckorna kom färdigisolerade med icke-asbesthaltigt material. Utanpå röret ligger något gipsliknande material som håller ihop isoleringen.

Det man kan passa sig för är att skada isoleringen i rörböjarna. Om isoleringen är skadad kan man lämpligtvis tejpa om den med något lämpligt material så det inte läcker ut några fibrer. Om man ska göra något jobb på systemet gör man som det står ovanför: Plasta in böjarna ordentligt, och kapa på raksträckorna.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.