Vi skulle vilja installera en vedkamin i ett 30tals hus i 2.5 plan. Kaminen skall stå i vardagsrum mot vägg mot en stor hall. Rakt ovanför kaminen finns ett träschakt som innehåller ventilationskanaler i trä som går rakt upp till och igenom yttertak och mynnar i en falsk skorsten som är byggd för att det skall se symmetriskt ut med en annan murad skorsten.

vi ser två möjligheter.
1. Riva ut alla träventilatioskanaler (3st) och försöka installera en isolerad skorstenspipa där ventilationskanalerna går.

men sen kom vi på att man ju vill maximera värmen från kaminen, och då vill man ju ha en oisolerad pipa. Vilket leder till alternativ 2.

2. Låta skorsten gå rakt bakåt från kaminen genom vägg till hall, sedan 90 grader uppåt, oisolerad upp till tak, isolerad genom bjälklaget, oisolerad genom hall på övre plan, isolerad genom bjälklag/tak till vind, oisolerad på vind, och isolerad genom taket där den kommer upp invid nock.

Är detta en lösning som finns enkelt tillgänglig? Det låter enklare med genomföringar rakt genom väggar och bjälklag, och man maximerar värmen från kaminen.

Är det nån nackdel med detta?
Om kaminröret blir otäckt varmt tänker jag att man får klä in det med någon typ av skyddsnät.
Väggarna får kläs med någon typ av 50mm tjock eldfast skiva, röret får dras så det är 50mm utanför vägg.

Huset är stort och dåligt isolerat, bergvärme, ca 17000 kWh/år. Vi tänker att vedeldning kan ge ett värdefullt tillskott, speciellt vid höga elpriser, och sen är det mysigt och elda såklart.
 
Tomture61
Du får inte ha oisolerat rökrör i närheten av brännbart material .
Har för mig att det är 60 cm till brännbart .
Om rökröret är fullisolerat är det 10 cm till brännbart .

Vid en skorstensbrand kan temp i rökröret bli 1000 gr .

Vid min egen installation av rökrör , Premodul .
Frågade leverantören om det var ok att använda halvisolerat rökrör på ö-våningen .
(i mellanbjälklaget fullisolerat)
Nope .
 
Det är riktigt att det är krävs lång spalt till brännbart men man borde nog kunna ha oisolerat rör om man har eldfast material mot vägg. Det kan kanske bli svårt ändå att få det godkänt eftersom det är en okonventionell lösning.

Men, ett bättre argument mot idéen är att moderna kaminer har hög verkningsgrad och låg rökgastemperatur. Om man ytterligare kyler skorstenen riskerar man få dåligt drag.

Så, det var en dålig ide.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.