Hej,

Skulle vara tacksam för hjälp av kunniga hemmabyggare/fackmän med ventilationskunskap. Har en etagelägenhet i 60-talshus som vi håller på och totalrenoverar. I badrummet och gästtoaletten är rörmokeri klart samt golv har gjutits igen. Nästa steg är att regla upp nya innerväggar mellan WC och badrum (se bild nedan).

Idag finns det inget frånluftdon från gästtoaletten. Innan renovering satt gästtoa och badrum ihop med en innervägg och dörr emellan, som vi har rivit bort och ska ersätta med en innervägg utan dörr (springa i underkant av dörr fungerade som överluft mellan de två rummen).

I badrummet fanns tidigare ett frånluftsdon (tallriksventil) som leder till en skorstenskanal med separat avluftshuv på taket (ventilation går alltså inte till annan grannes lägenhet). I badrummet kommer vi förstärka självdraget med en PAX Calima våtrumsfläkt, från befintlig ventilationskanal. Frågan är hur vi ska installera frånluft från WC? bör man montera ett frånluftsdon i taket (som kommer att sänkas) med en frånluftskanal, via isolerat rör från WC och göra en ny öppning i skorstenskanalen (ovan frånluftsdonet i badrummet)? nackdelen är att man då behöver sänka taket rätt så mycket för att få plats med ventilationskanalen. Vi har 2,44 m i takhöjd och har inte tänkt att sänka mer än max 5-10 cm.

Alternativt montera ett frånluftsdon i gästtoan i övre vägg (se bild nedan) och dra ett kort ventilationsrör i innervägg mellan WC och badrum (såsom överluftsdon) och förstärka frånluften med en PAX-fläkt? Nackdelen med den senare metoden är väl att odörlukt från gättoa dras ut i badrummet och att det kan bli lyhört mellan gästtoa och badrummet.

Nästa fråga är hur mycket luftspalt (springventil) det bör finnas i underkant av badrumsdörr (för att få in tillräckligt med tilluft i badrum och wc)?

Ser ingen direkt lösning på detta problem. Men vi behöver ordna det snarast innan badrummet renoveras klart. Det finns ju krav på att det ska finnas frånluft från WC, som vi alltså behöver installera. Hur skulle ni göra?
 
  • Ritning över badrum och WC med mått och planerad PAX-fläkt och ventilationskanal.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
johnnytk
  • Laddar…
Åsa Lund
Min fråga är om du har ventiler för tilluft in i huset? Annars är det inte så bra att ordna frånluft med fläkt.
 
  • Gilla
Björn_L
  • Laddar…
Ja det finns tilluftsventiler ovan fönster i sovrum och vardagsrum.
 
  • Gilla
Åsa Lund
  • Laddar…
Skulle sätta en ventil mellan gästtoalett och badrum utan fläkt. Kanske inte så ofta badrummen används samtidigt. Har du lågt grundflöde på pax fläkten undviker du genera gästerna som går toaletten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.