Tjena Andreas.

Har också funderat en del på det här med infällda spottar i taket. Kom fram till att det smidigaste är att installera 230V istället för 12V. Då slipper man transformator(som måste gömmas på någon lämplig lätt åtkomlig plats).

För att hindra att isoleringen kommer i kontakt med armaturen måste man precis som du säger ha någon form av skärm/låda. Du behöver inte köpa de dyra aluminium/rostfria grunkorna som brukar säljas av elfirmorna. Ta och gå ner på färgaffären och köp på dig ett antal 2 liters färgburkar (tomma och rena givetvis)Funkar lika bra och kostar en spottstyver.

/Martin
 
Japp, det är mycket enklare med 220v spots. Du slipper transformator (som du bara får dra max 2m kabel från) och kan i de flesta fall välja en enklare dimmer.

Nackdelarna med 220v är att det finns färre modeller, lamporna håller inte alls lika länge och är dyrare, och alla har inte riktigt samma vita "gnistrande" sken. Det finns bra lampor att köpa nu iofs, men de flesta som säljs med glödlampa har den sämre sorten, om man nu inte gillar ett rödaktigt sken.

Vidare drar ju 220volts lampan mer ström. De brukar ju vara på 50w jämfört med 20w på 12 volt. Varför vet jag inte, men misstänker att det har att göra med att 220v är växelström, och 12v är likström som får träden att glöda hela tiden.. ??? Lite osäker där...
 
Med 12 V så är det väl någon typ av halogenlampa och 220 V så är det glödtråd. Halogenlamporna är effektivare än glödlamporna eftersom de inte omvandlar lika stor del av energin till värme.

Elinstallationerna som ni diskuterar är väl inte så komplicerade men är det inte så att de egentligen kräver en behörig elektriker... ?
 
Det krävs alltid en behörig elektriker... utom möjligtvis om man ska byta glödlampa :)

Nej, det är faktiskt halogen i 220v spots också...
Det är därför jag är lite fundersam på växelspänning kontra likström.
 
Du får själv installera 12V systemet eftersom det klassas som svagström. Inkopplingen måste du däremot ha en behörig elektriker som gör.

Angående vilken lampa som drar mest ström så är det faktiskt 12V lampan. (P=U*I) 20W/12V = 1,6 A.
I växelspänningsfallet har vi 50W/230V = 0.2 A (230 V är effektivvärdet på spänningen och eftersom lasten är i det närmaste resistiv så det går bra att räkna på samma sätt som i likspänningsfallet). Häpp! ;)

/Martin
 
MartinH skrev:
Du får själv installera 12V systemet eftersom det klassas som svagström. Inkopplingen måste du däremot ha en behörig elektriker som gör.
/Martin
Ok, så om man vill göra installationen själv så ska man välja 12 V och ta hem en elektriker som kopplar in transformatorn?
 
Angående vilken lampa som drar mest ström så är det faktiskt 12V lampan. (P=U*I) 20W/12V = 1,6 A.  
I växelspänningsfallet har vi 50W/230V = 0.2 A (230 V är effektivvärdet på spänningen och eftersom lasten är i det närmaste resistiv så det går bra att räkna på samma sätt som i likspänningsfallet). Häpp!  
Fina grejer! Tack!  :)


Det finns ju färdiga paket med 12v spots, typ 5-pack, med kontakter på alla kablar osv...där behövs ingen elektriker. Problem kan uppstå om man inte har något stickproppsuttag uppe under taket, eller var man nu ska lägga transformatorn. Det är överhuvudtaget bökigt med den där rackarns trafon, tycker jag...
 
"Ok, så om man vill göra installationen själv så ska man välja 12 V och ta hem en elektriker som kopplar in transformatorn? "

Just precis så. Såvida man inte har kunskapen att installera 230V och tillgång till en elektriker som kan stå för installationen.

/M
 
Fina, fina gamla pre-LED tråden. #hästochvagn
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.