Hej.

Har flyttat till Sverige från Norge, så har inte helt koll på hur elen fungerar her (och heller inte helt språket ennu).

Har en gammal Atlas-spis som vi har lyst at byta ut med en induktions-spis, men klarar inte helt finne ut om propparna vil fungere. På spisen står det "400 V 3 ~ : 50 Hz, 8.9 kW", och proppskapet har tre 10A-proppar som skal gå till spisen.

I väggen er det en Perilex-kontakt, och her er det 5
ledare pluggat i. photo 1-1.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Har sett på https://www.byggahus.se/el/koppla-in-spis-hall-eller-ugn men fortfarande inte helt säker på hur alt henger ihop.

Kommer det her att tåla en spis som drar max 10.7 kW, ungefär, eller kommer jag at behöva en elektriker?
 
Ur en trefasmatning 10A kan du ta ut Max 6,9kW vilket är fallet i din situation. Om det är en 2,5mm2 matning fram kan du be en elektriker komma och säkra upp till 16A. Vilket gör att du kan ansluta en belastning på 11kW, det du behöver för att köra hällen på Max. Är det inte 2,5mm2 Får elektrikern dra fram det på samma gång.
 
Det kommer inte att fungera med 10A säkringar, det behövs 16A. Sen är frågan hur grov är kabeln fram till uttaget
1,5 kvmm max 10A eller 2,5 kvmm max 16A.
Kolla vad det är för färg på bottenkontakterna i centralen
röd 10A
grå 16A
 
Uttaget tycks vara korrekt med 3 faser, nolla och jord. Om uttagen effekt är 10,7 kW så behöver nog säkringarna vara på 16 ampere och ledningsarean 2,5 mm2. Förmodligen kommer effektuttaget aldrig att vara så högt (alla plattor och ugn är sällan igång samtidigt) så du borde klara dig på 10 ampere säkringar vilket är det högsta tillåtna på 1,5 mm2 ledningsarea. I vissa fall kan det vara OK att säkra upp 1,5 mm2 ledningar till 13 ampere men detta kräver analys av en elektriker. Kort sagt: Du kan koppla in din nya spis och förmodligen har du inga problem.
 
Bottenkontakterna er röde.

Jag har räknat fram 6.9 kW selv, men tänkte det inte var rätt eftersom den gamla spisen er 8.9 kW, och aldrig hatt nån problem med den. (EDIT: satte alle fira plattorna och ugnen på den gamla spisen på max i tio minuter utan problem.)

Titta i centralen, men det var mycket rot der, och jag ser inte var de tar vägen.
Plaströrene i botten har en diameter på 20mm.
Propparne til spisen er markerad om noen vil forsöka.
central.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ladugården har et eget skap, och der er det 16A-proppar. Kanskje vi ska flytte köket ut dit ;)
 
Redigerat:
Det blir säkert helt perfekt som du har det med 10A och spisen avsedd för 3-fasinkoppling. Det är mest en gammal tumregel som gett 16A till spisar, det är i praktiken helt ok med 10A för hemmabruk.
 
Spishällar brukar vara på 2-faser. Ibland...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.