Hej alla!

Jag ska installera en kamin på huvudplan, skall anslutas till rökkanalen från gamla oljepannan som går nere från källaren.

Har två frågor:

1. Är det skillnad i värmeöverföring från rökgaserna till murstocken mellan insatsrör och om man har glidgjutit? Eller spelar det ingen roll?

2. Om man glidgjuter, är det en bra idé att göra det hela vägen ner och lämna det öppet ner, även om man ansluter kaminen ett par meter upp, så att man kan nyttja den gamla sotluckan?

Tacksam för svar!

Ps. Gjorde misstaget att läsa tråden om alla godkända glidgjutningar som folk gjort, lär ju få göra det själv när jag får se offerten från installatören. :)
 
Brukar det isoleras mellan insatsröret och murstocken? För om så är fallet så lär det ju inte bli mycket värme i murstocken. :)
 
Särskilt mycket värme i murstocken lär du inte få av att elda i en kamin men visst blir rökkanalen isolerad om man sätter i ett insatsrör. Meningen med insatsrör är ju att man ska kunna elda kontrollerat med en mycket låg rökgastemperatur och ändå ha tillräckligt varmt vid skorstenstoppen för att slippa kondens.

Pannan i källaren lär du behöva senare när elpriserna stiger och du ledsnat på sot och aska i bostaden så bäst är väl att glidgjuta hela skorstenspipan på en gång. Soliduct har godkänd glidgjutningsmassa om du vill göra jobbet själv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.