Status
Tråden går ej att kommentera.
Efter mycket funderande bestämde vi oss att dela av kallvinden till ett uppvärmt kombinerat förråds- och arbetsutrymme. Den stora utmaningen var hur vi skulle ta oss upp och ned eftersom takstolarna inte kan kapas och att dessa sitter på ca 1200 mm. Dessutom ville vi försöka undvika tillkommande fastighetspoäng avseende fastighetsskatten.

Vis av erfarenhet blev vi tvungna att rita upp hela projektet i en skalenlig tvärsnittssektion över de plan som berörs av ombyggnaden. Ritningen räddade oss från att göra misstag avseende trappval.

Lösningen blir en s.k. spartrappa av flexibel spiraltyp av fabrikat ARKÈ modell Karina hemkört för knappt 9000 kr inkl. allt. 12-höjds trappan ska gå i en svag U-sväng för att få plats och det kommer att behövas 2 stödben för att få bort svikten. Dessutom måste vi förstärka golvspånet som bara är 22 mm eftersom trappen kommer att vila på denna mellan 2 golvbjälkar. Dessutom måste trappfoten bultas ordentligt eftersom bara trappen väger runt 120 kg och sedan tillkommer den mänskliga vikten. Hålet i taket blir bara 1100x1450 vilket är helt suveränt. Om vi behöver kan vi svänga ut trappen och göra takhålet 1100x1600 utan problem.

Väggarna på vinden har då 200 mm mineralull lika som ytterväggarna på huset. Golvytan blir på 15,5 kvm och den fria ytan blir ca 8 kvm. Vi har beräknat hela byggkostnaden till ca 25000 kr och då är värmen påslagen, champagnen upphälld och mysfaktorn på högsta. Allt detta tack vare en smart spiraltrapp som gör detta möjligt till en låg kostnad.

Just nu ligger allt i akademisk träda för att se om det dyker upp något som :eek: ingen tänkte på :D :D.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.