Hej,

Har byggt hus med Varbergshus och står nu inför första hösten/vintern. Det är frånluftsvärmepump med golvvärme, enplanshus.

Undrar hur jag ska ställa in värmen för att få så energisnål förbrukning som möjligt. Innertempen på Nibes frånluftsvärmepump är inställd på 21 grader. Hur ska jag tänka när det gäller rumstermostaterna i respektive rum? Termostaterna är en variant med vrede som går i skala. Det går inte välja temperatur i siffror. Ska vredet stå på max i alla rum? Halvvägs? Kan det vara olika i olika rum?

Förstår att det går att ha det olika i olika rum men är nyfiken vad som är den mest effektiva inställningen.

Tack för hjälpen! 😊
 
Öppna alla termostater på elementen och ställ in VP så det blir bra värme. I dom rum det ska vara lite svalare stryper du till lite på termostaterna. VP ska jobba jobba så effektivt som möjligt med egen inställning.
 
  • Gilla
Tobbe3131
  • Laddar…
Ställ alla termostater på max (förutom möjligen någon enstaka) och ställ in en så låg värmekurva som möjligt i frånluftsvärmepumpen som ger den innetemperatur ni vill ha. Om det blir ojämn temperatur i olika rum skall man justera det fasta flödet i respektive slinga för att få rätt temperatur. Inte termostaten. Det beror på värmepumpens arbetssätt. Har värmepumpen en innegivare förutom utegivare så ska innegivaren bara visa temperaturen, den får inte styra innetemperaturen. Anledningen är att golvvärme är väldigt värmetrögt och att det då kan bli stort fel i regleringen.
 
  • Gilla
Tobbe3131
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.