Hej forumet! Jag är ny här och behöver hjälp med en del som rör min panna, en Focus Eco 20, ombyggd för pelletsdrift med Viking Bio 20.
Frågan gäller styrning av shuntmotorn, en Esbe 62 (utgången modell). Den går på 24V och får ström och styrning från pannan, som i sin tur styrs av utegivare med tre trådar.
Tre frågor: om jag måste byta utomhusgivare (den håller på att gå sönder pga mekanisk påverkan), hur hittar jag rätt sort?
Om jag vill testa att bara styra med inomhusgivare istället, finns det någon som kan kopplas direkt på nuvarande utegivarens kabel?
Om jag vill byta till ett modernt system med både inne- och utegivare, finns det något sätt att koppla detta direkt till pannan för vidare befordran till befintlig shuntmotor, eller måste även den bytas till en sort som inte styrs via pannan?
Tacksam för råd!
 
Esbe har ett kitt där hela regleringen sitter inbyggd i shuntmotorn, du kan välja mellan enbart rumsgivare eller utegivare. Min personliga erfarenhet är att rumsgivare fungerar bra i relativt nyproducerade hus som har ett någorlunda jämt inomhusklimat.
 
S
Shuntstyrning var ett tilläggsval till pannan. Det finns alltså en reglercentral i pannan där du ställer in temperatur.
Ta en bild på den och lägg upp så vi vet vilken reglering det är. Ta även en bild på utegivaren. Om utegivarens hölje är skadat, kan man komplettera/ersätta det med en tålig plastlåda från köksutrustningen eller dylikt. Huvudsaken är att innehållet inte utsätts för vatten.
Du kan inte använda utegivarens kabel till något annat än just utegivare. Innegivare kräver en annan ingång på reglercentralen som kanske finns på din.
 
OK, här är bild på pannans reglagepanel. Det är för mörkt för att fota utegivaren nu, men det är en vit plastdosa med två par kablar in och ett motstånd(?) mellan sladdparen. Den är egentligen inte trasig, men känns lite klen och pillig när man ska fästa sladd som har lossnat.
 
  • Röd värmepanna med reglagepanel, visande mätare som hydrometer och termometer, samt knappar och vred för inställningar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
S
Saknar ett reglage för att välja styrkurva A - E. Finns väl bakom panelen och borde framgå av manualen där även möjlighet att ansluta rumsgivare borde vara beskriven.
Sannolikt saknas innegivarfunktion och då är det ny separat reglerutrustning som gäller.
Din befintliga shuntmotor kan eventuellt gå att använda beroende på vilket styrsystem du väljer.
Ofta säljs systemen kompletta med givare, reglercentral och shuntmotor till ett bra pris, att det inte lönar sig att bara köpa delar.
Din gamla motor kan ligga i reserv.
 
Ja, enligt den alldeles för ofullständiga manualen ställs kurvorna in på baksidan. Jag nöjer mig nog med utegivaren tillsvidare, eftersom styrningspaket inklusive ny shuntmotor kostar lite mer än jag kan avvara just nu. Men jag känner mig mer informerad nu tack vare dina svar!
En annan sak är att det verkar vara ont om folk som servar pannor nuförtiden. Svårt med reservdelar, kompetens och support. Är det bara jag som fått för mig, eller är eldningspannor på väg bort?
 
S
Finns alltid folk som eldar i pannor. Visst är det många som installerar värmepumpar, men har man en skorsten i huset, mår huset bättre om den används och självdragsventilationen fungerar. En värmepump behöver en specialist för att serva. En pelletspanna servar man själv.
Håller med att det kan vara svårt att få tag på kompetenta servicemän. Pellets eller vedeldning är ingen raketforskning utan panna och brännare lär man sig lätt själv att både reparera och justera. Reservdelar är inget problem, det finns butiker på nätet som har det mesta som kan komma ifråga.
Pellets.info är ett specialiserat forum med mycket kunnigt folk som kan ge vägledning och råd i de flesta frågor.
https://www.pellets.info
 
Absolut, jag håller helt med om att det är bäst att göra själv. Problemet är att man behöver lära sig en hel del först och hela grundkursen kan man inte få på ett forum. Jag skulle vilja lära mig att justera brännaren (då behövs bl a mätgrejer för rökgaserna), byta eller serva elpatron (får man göra sånt själv??), byta slitdelar mm. Men det finns nästan inga dokument tillgängliga (typ verkstadshandböcker) varken för brännaren eller pannan. (När det gäller min båtmotor och drev t ex finns hur mycket som helst). När jag ringt reservdelsbutikerna eller kundtjänst hos t ex Metrotherm (Focus) vet de nästan ingenting, inte ens om enkla reservdelsfrågor...
 
S
Viking Bio är en mycket enkel brännare vars manual har tillräckligt med beskrivningar och sprängskisser för vanligt förekommande service. Den enda rörliga delen är fläkten som man byter komplett när den lägger av.

I manualer sägs det att brännare ska justeras in med instrument. Alla på Pellets.info är överens om att det är bortkastade pengar att anlita en tekniker med instrument för justeringen av brännare av Viking Bio´s typ. Anledningen är den ojämna doseringen som skruven ger vilket får mätvärdena att variera stort hela tiden. Forumets medlemmar har tagit fram enkla metoder för justering av alla förekommande brännare utan instrument som ger ett fullt godtagbart resultat.

Det är inte mycket som behöver bytas på en Viking Bio. Jag använde brännaren under nio år och bytte några roster och ett brännarrör.
 
  • Gilla
jimhan
  • Laddar…
Intressant! Var på forumet hittar jag en bra sammanställning av det slag du berättar om?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.