Vi håller på att bygga ut huset med ett nytt vardagsrum och när detta är klart skall projektor inhandlas. Vad skall man tänka på, vad skall man undvika osv ?

Jag vet att det finns speciella forum för detta men jag orkar inte leta igenom några nya forum, så jag hoppas att den kompetensen kanske finns här inne. Eller om någon har någon bra länk till någon sida typ: Projektorinköp för dummies :)
 
Till att börja med så behöver du en ljusstark projektor om du inte kan mörklägga ordentligt i vardagsrummet. Har du lätt för att få huvudvärk bör du överväga att inte köpa dig en billig DLP projektor då man kan få sk. regnbågar av deras färghjul. Bästa projektorn är en CRT, men de är STORA & kostar runt en kvarts miljon nya, väger gör de också, min gamla väger runt 60kg. :D

Minhembio.com - Mötesplatsen för hembio- och hifi-entusiaster har väldigt bra folk på forumet som kan mycket om vad du kan tänkas behöva, det går nog fortare att få svar därifrån än härifrån :). Länken går direkt till Projektordelen på forumet.
Lycka till.
 
Det finns tre viktiga saker att tänka på;

1. Ljusstyrkan - Helt avgörande om man står ut med projektorn utan massa mörkläggning.
2. Kontrasten - Skillnaden mellan mörka och ljusa partier. Väldigt avgörande för hur bra bild man upplever att det är från projektorn.
3. Ljudnivån - Man vänjer sig ofta men en tyst projektor är inget du ångrar.

Jag har själv en:
Hitachi PJ-TX200
Detaljerad produktinformation om Hitachi PJ-TX200
Men skulle p.g.a. ljudnivån rekommendera en:
Sanyo Z4
Detaljerad produktinformation om Sanyo PLV-Z4
Och om du prioriterar ännu bättre bild:
Sanyo Z5
Detaljerad produktinformation om Sanyo PLV-Z5 Black Magic

Dock skulle jag vilja säga att de flesta "hembio" människor skulle vara nöjda med bildkvaliten som erbjuds från sanyo Z4 och jag rekommenderar verkligen Sanyo, har sett och alla modellerna från Z3 till Z5 och de är aboslut topp klass. Köp absolut inge Panasonic projektorer som tyvärr väldigt många köper för att de känner igen märket. Sony gör bra projektorer men kostar desto mer för samma prestanda som Sanyo.


Sedan när det gäller duk skulle jag vilja säga att har du ett rum dedikerat för hemmabio, köp en ramspänd duk. Men om du har ett rum där duken ibland rullas upp finns det bara ett alternativ - EL-DRIVEN.

En icke eldriven duk blir bara hängande nere!

Där har du budget alternativet som är helt okey och har IR-fjärr vilket är skönt för nästan alla mulitfjärrer kan programmeras att klara denna duk
Kingpin 104"
Detaljerad produktinformation om Kingpin Screens Crown CES240 16:9 104" (230x129,4)

Sedan samma sak om du vill prioritera kvalitet så gäller:
Euroscreen med grå duk (MYCKET bättre bild)
Detaljerad produktinformation om Euroscreen Diplomat Greyline AutoLink 16:9 104" (230x129,5)

Sedan finns det givetvis helt andra prisnivåer om du vill ha en referens hemmabio med CRT hela baletten. Men allt jag skrivit ovan är vettiga grejor. Som dom flesta hushåll har råd med!
 
Titta också på det 'elektriska'. Vilka inkopplingsmöjligheter behövs nu och under tänkt livslängd. Vilka bildfromat sk projen klara, etc. Trist om man inte kan köra grejorna optimalt pga nån inkompatibilitet.
 
Tyvärr krävs det nog en del jobb från din sida att läsa in dig innan köp. Börja med att bestämma dina behov och scouta sedan marknaden och priser. En bra site är BigScreen Entertainment - Because it's all about the BIG picture!!! där du dels kan läsa noggranna tester av projjar (kostar någon liten kr), dels hittar du bra beskrivningar på hur det tekniska hänger samman (frekvenser, bildformat, kablar, upplösning etc.)
 
..om du ändå bygger ut... ;-) kan du inte fortsätta och bygga så du får ett riktigt tvrum elller bättre biorum? Har haft proj i vardagsrummet själv, men det blir aldrig riktigt bra eftersom man (oftast) vill ha det snyggt där, och mörkläggning/dukar/projjar/prylar osv är inte snygga.

Sedan förra lägenheten (och naturligtvis i nuv. huset), så dedikerade jag ett rum för detta, rätt skönt att slippa tv osv i vardagsrummet.

I nödfall, så... ;-) har du vita väggar, kan du projicera mot en vägg, så slipper du dukeländet.
Ska du ändå ha du, och bygger nu, så dra fram rör och dosa till stället där duken skall sitta, och ner till en väggdosa för manövrering. En variant kan vara att gömma duk, och kanske mörkläggning (om inte tjocka gardiner är ett alternativ) bakom en träskiva någon dec hög, som går upp till tak och måla/tapetsera i samma kulör som väggen.
Se även till att ha uttag i närheten av projektorn, gärna även för videosignalen (i vilken variant det månde vara: dvi/hdmi/vga osv).
Tänk på att solen är din värsta fiende. Du vill absolut inte att den skall lysa på duken, eller i närheten eller mot ljusa reflekterande ytor.

OK, hoppas jag inte låter allt för negativ... ;-) projjar är ändå bäst...

Vad gäller själva projjen, så är nog CRT (fortfarande) bäst, men absolut inte för ett vardagsrum (stora och kräver total koll på mörkret). För ett vardagsrum skulle jag kika på DLP, först och en LCD på andra plats. Men allt handlar om vilken prisnivå du kan tänka dig. Frågan om vilken projektor kan liknas "vilken bil ska jag ha" - det finns en för oss alla ;-) Fundera även på när du kommer att kunna tillgodogöra dig full hd, dvs 1920x1080, det kan påverka ditt val om det är inom något år, så vill du nog ha en projj som grejja detta. Kommer din DVD och vanilj-tv att vara rådande mer än några år till, så behöver du kanske inte lägga pengar på HD just nu.
 
Tusen tack för alla tips och åsikter, skall sätta mig och kolla alla länkarna imorgon när jag är pigg !

Förutsättningarna är följande för mitt projektorinköp:
- Vardagsrummet är 40 kvm stort (8 x 5 m), avståndet mellan projektor och duk blir ca 4 meter.
- Det kommer att sitta persienner i alla fönster för mörkläggning, dock kommer det in lite ljus från andra rum när det är ljust ute.
- Jag hade tänkt lägga ca 20000 kr på projektor och duk, och motordriven duk är ett krav.

Jag har själv funderat lite på Epson EMP TW700 som har fått bra betyg i M3 bla.

Är det någon som kan förklara skillnaden mellan lcd och dlp, fördelar och nackdelar mellan dem ?
 
zoom skrev:
Är det någon som kan förklara skillnaden mellan lcd och dlp, fördelar och nackdelar mellan dem ?
Bigscreen har som sagt bra info om detta, både teknikerna som sådana och dess +/-.

Det är olika tekniker för att projicera bilden. Liquid Crystal Display (LCD/TFT) bygger på flytande kristaller medan Digital Light Processing (DLP) bygger på "microspeglar". Båda har sina för och nackdelar.LCD är snäppet billigare. DLP ger bättre svärta och kontrast men kan för vissa ge sk regnbågar.

LCD - Wikipedia, den fria encyklopedin
 
Jag har för mig att jag har läst att man kan få duken att gå ner med någon impuls från projektorn när den startar. Är det någon som vet något om det eller måste man ha en multifjärrkontroll och använda ett makro som både startar projektorn och sänker duken ?
 
Båda alternativen och fungerar troligen. Många projjar har en 12V utgång för att styra just en elektrisk duk eller andra automatiseringar. Du kan ju t.ex. också använda den för att mörklägga rummet osv. Tänk då på att du behöver kunna dra kabel mellan projjen och dukens montageplats också.
 
Vill bara lägga en röst på Sony HS60 som jag tycker har klockren bild :)

Inte ljusstarkast kanske men kontrast och färger som är svårslaget i prisklassen, dock inte att rekommendera i rum med fullt dagsljus men vem tittar på film när det ser ut så, man släcker väl ner och drar ner persiennen ändå. Den är också väldigt väldigt tyst vilket bör ha hög prioritet

/M
 
Nu har jag börjat inköpen till det nya vardagsrummet ! Lite roligare än att isolera väggar och spika panel !

Jag har köpt en: Kingpin Screens Crown CES240 16:9 104" (230x129,4), det kostade lite extra att få den motordriven, men det får det vara värt !

Jag kommer att köpa en Epson EMP-TW700 om jag inte kommer på bättre tankar ! Jag tänkte avvakta några veckor för att se om det kommer ut några nya modeller i höst.

Nä nu skall jag gå ut och skruva upp lite gipsskivor så att jag snart kan montera upp grejorna !
 
Jag köpte min projektor för någon månad sedan. För mig gick det till så här:

Först surfa runt på forum, läsa recensioner osv i några månader. Det lutade då åt en Sony HS60 och sen åt dess efterföljare Sony VPL-AW15. Sedan bokade jag en demo på hembiobutiken för att se den live samt ett par andra LCD. Som normal användare tycker jag alla presterar bra, förutom panasonicen med dess "smooth filter" som bara gör bilden suddig. Men jag kunde konstatera att de var MYCKETstörre än vad jag föreställt mig. En av deras projjar stack ut ur mängden med att vara mycket mindre och smidigare och snyggare. Det var en Mitsubishi, och av tekniken DLP. Hur bra bild som helst. Jag hade helt varit inne på LCD för att DLP inte har lens shift förutom på svindyra modeller tror jag. Men grejen är att man inte behöver det på DLP så länge man inte behöver flytta den i sidled från duken. Vertikalt är det lugnt att sätta i taket för att den projicerar bilden snett uppåt. Alltså nedåt när man sätter den upp och ner i taket.

Sedan började jag kolla lite på DLP och sprang förbi Hifiklubben där de hade Optoma HD70 igång. Även den liten och helt ok snygg. kostade 8790. Det blev köp direkt. Det är bra när den billigaste är den som bäst stämmer in på mina önskemål! Sen var den 3 dB högre än Mitsun men jag tjänade ju 1000:- per dB på Optoman. Och man stör sig ändå inte när man ser på film, den är ju trots allt betydligt mycket tystare än popcornprassel. Jag är toknöjd med den. Det enda man ska tänka på att bilden projiceras med 8.13 grader uppåt så ju längre ifrån man sätter projjen ju längre ner hamnar bilden när man har den upp och ned i taket. Men det är ju bara att räkna på innan så att det passar hemma. Jag har för övrigt ca 3.7 m vägg till vägg.

Angående regnbågar som en del pratar om så... okej jag kan notera en viss regnbågseffekt om jag anstränger mig rejält, men det är absolut ingenting som jag stör mig på. Om jag inte känt till fenomenet hade jag nog inte ens noterat det. Jag har sett kanske fem filmer med min sambo hittills och hon som inte känner till fenometet har inte heller nämnt något om det. När jag nu frågat henne så förstår hon inte vad jag pratar om.

För övrigt projicerar jag på vit vägg och det funkar hur bra som helst.
 
Att välja projektor är egentligen inte så svårt. Det är bara att titta in hos nån specialist och jämföra mellan deras modeller.
Ögat är bättre än alla specar...

DLP vs LCD har tidigare varit en stor grej, men de senaste generationerna av båda teknikerna är så bra att det inte är nått att prata om egentligen. När jag köpte min första för 5 år sen så var det DLP man fick köra om man ville ha naturliga färger, men nu är LCD ikapp (och möjligen om). Rengbågseffekten är i stort sett omöjlig att se med moderna 4 och 6x färghjul.

En viktig sak är hur stor bild du vill ha i förhållande till hur långt rum du har. Här skijer det mycket mellan prejktorerna och de är olika flexibla. en del klarar att köra upp 100" på 3 meter medans andra behöver 5 meter. Vill man som jag då ha en 140-150" så blir det än värre. Och ju större bild, ju mer ljusstyrka behövs.

Optoma 70n som nämts är ett bra budgetval, men blir det ny projektor för min del i vinter så blir det en Sanyo Z5 som man kan få för under 10 papp nu. Bra bild, tyst och mycket flexibel gör den till en vinnare för mig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.