Vi har precis fått vårt bygglov beviljat, men nu funderar jag på om man måste informera grannarna om huset man tänkt bygga? Och vilka skall man då prata med? Bara de som ligger an mot tomtgränsen, eller även de tvärs över gatan?

Om det skulle vara någon sur granne, kan han då överklaga bygglovet?

Det hela är ett helt nytt villaområde, där de allra flesta hus redan är färdigbyggda.
 
Egentligen kan grannarna inte säga så mycket om ni bygger inom planlagt område men de kan sinka processen.

Därför är det alltid bra att ha en god relation. Ta en dialog med samtliga angränsande tomter, även tvärs över gatan så kommer du nog utreda alla farhågor om överklagande.
 
Du har en skyldighet att kungöra det beviljade lovet.
Enligt PBL så har de berörda grannarna 3 veckor på sig att överklaga. Det är ditt ansvar att de blir underrättade om det beviljade lovet. I annat fall kan de komma 2 år efteråt och hävda att de inte blev informerade. Detta innebär att deras rätt att överklaga kvarstår samt att föra ärendet vidare i en ev. överklagandeprocess.
 
se isåfall till att få på papper att dom anser sig ha blivit informerade :D
 

och försenadet kan bli lååångt. Se andra inlägg på detta forum
 
Angående: "Du har en skyldighet att kungöra det beviljade lovet."

Gäller detta verkligen om man bygger inom detaljplanerat område? Enl vår handläggare är det inte nödvändigt att informera grannarna om bygglovet (som f.ö. blev klart förra veckan! :))...
 
Glöm PBL i dett fall. Har ni redan ett beviljat Bygglov som inte på något sätt strider mot planen finns inga "riktiga" hinder för er byggnation från grannarnas sida. Inte ens vad gäller att tappa tid. Förvisso kan det överklagas men ni behöver inta stopa bygget pga det. Men, visst kan det vara god sed att informera direkt angränsande grannar om era planer, inte minst med tanke på att det kan vara ganska ansträngande att vara granne till en byggarbetsplats under 6 månader och berättar ni detta snarast har dom ju en liten förvarning i alla fall och kanske inte blänger surt på er framöver ;)

mvh,
J
 
jag jagar också bygglov just. pratade med komunen i förra veckan då sa dom att dom håller på att skicka ut info till alla berörda grannar så dom får ju veta det alltid,
har dom väl godkänt det då så är det väl bara att börja antar jag. :)
 
Glöm PBL i dett fall. Har ni redan ett beviljat Bygglov som inte på något sätt strider mot planen finns inga "riktiga" hinder för er byggnation från grannarnas sida.
Även om det finns en detaljplan så gäller PBL. Ett bygglov ska alltså uppfylla kraven både i planen och PBL. Som tex granne kan man få acceptera att ett bygge på grannfastigheten blir en olägenhet - men det får inte bli en betydande olägenhet enl PBL. Även om bygget är helt enligt gällande plan.
/Ojoj
 
Hej!

Komunen skickar väl ut ritningar till grannar så de kan yttra sig innan bygglovet beviljas?

Våra kompisar berättade att komunen även skickade ut ritningar på hur det ser ut inne...

Mvh
 
Men om grannarna redan sett byggritningarna o godkännt dessa i o med att kommunen skickade ut till berörda grannar inför bygglovet, ska man då komma en gång till med dessa ritningar?
 
Jag tror det skiljer sig lite mellan olika kommuner.
Hos oss, så skickar kommunen normalt ut ritningar till brörda grannar. Vi fick våra i handen för att själva åka runt till alla två grannarna. Där fick de skriva på att de godkände ritningarna eller om de hade något att anmärka på. Vår ena granne gjorde en anmärkning. Men kommunen ansåg att det bara var en struntsak, så de godkände bygglovet som det var ändå.
När allt blev klart med bygglovet, så skickar kommunen uppgifterna till vår lokala tidning som publicerar att vi har fått bygglov på just den tomten. Så här är det väldigt bra informerat. Men som sagt, det skiljer nog mellan de olika kommunerna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.