hordak
Hej!
Har ett 40-talshus med trästomme, reveterad fasad med vassmatta i grundutförande. Renoverat med tilläggsisolering av stenull och tjockputs (Weber Serpmomin) under 2015.
Går nu i tankar om att bygga ett uterum och vill naturligtvis få anslutningen korrekt utförd (sadeltak med falsad plåt med uppvik mot fasad).
Dessvärre dåliga och otydliga svar från diverse hantverkare, så känner att ett gediget förarbete och projektering är viktigt för ett bra slutresultat.
Enligt AMA 2018 och även Webers egna dokument, ska varje infästning göras med ett fästbleck av plåt som går upp bakom isoleringen och som sedan avslutas i nivå med den färdiga putsen. Detta är väl den enda "riktiga" metoden, men känns som ett omfattande arbete på en relativt nyutförd fasadrenovering.

Har även gått i tankar att bygga uterummet självbärande och ställa det dikt an mot fasaden och lägga syllisolering (skumplastvarianten som är ca 5 mm tjock) i anslutningen mot fasad och på så sätt få ett flytande uterum.

Tänkte höra om någon här har erfarenhet eller tips på lösning?

Bifogar en enkel skiss samt ritning för fasadsystemet
3D-skiss av ett hus med tilltänkt uterum och sadeltak anslutet mot en fasad med tjockputs.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Teknisk ritning som visar fasadsystem med fästregel, tätning och kontinuerligt fästbleck för ett 40-talshus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hej!

Ser att du inte fick så många svar - men hur blev lösningen till slut?
 
hordak
Haha, nej, det var lite torftig svarsfrekvens :)
Lösningen blev infästning med 4 st 8x240 mm skruv genom takstolarna närmast fasaden. Borrade hålen något större (10 mm) och fyllde med Tec7.
Ståndskivan på taket fick en rejäl fog, även där med Tec7. Är inte övertygad om att det ska vara den permanenta lösningen, men har hållit tätt hittills.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.