Hej hej, första inlägget på forumet för min del angå våra spottar i lägenheten som inte betet sig som vi vill.
Vid inflytt för två år sedan fungerade allt bra men de har hängt med sedan 2008 om jag har förstått det rätt. När är det dock så att ena raden i köket lyser väldigt svagt samt tre av fyra gör samma sak på toaletten.
Eftersom det var så synkat trodde jag det var trafo som var kass så jag plocka ner lampor för att leta reda på den. När jag hittat den satte jag upp lamporna och då började två av de tre svaga lysa starkt igen och den tredje var helt dö. Efter deltar varierar de två lysande i styrka medan tredje är död. På toalett ingen skillnad alls.

Kan det vara trafo? Är det glapp eller rent av lamporna?

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det ser ut som att din trafo är en 12 VAC (växelspänning) som kan dimmas. Vi får utgå ifrån att spottarna är kompatibla med detta. Är de parallellkopplade?

"När jag hittat den satte jag upp lamporna och då började två av de tre svaga lysa starkt igen och den tredje var helt dö. Efter deltar varierar de två lysande i styrka medan tredje är död."

Om de är parallellkopplade kopplar du ur den som inte lyser alls. Det kan vara så att den drar ström även om den inte lyser och att detta gör att trafon överbelastas.

På toan får du nästan prova lampa för lampa, eller koppla bort lampa efter lampa (förutsatt att de är parallellkopplade).

Är de seriekopplade ska du vara försiktig så att du inte bränner lamporna. Det kan vara lite trickigt om man inte är bekant med konstantströms-drivdon.
 
Med spottar från 2008 och en växelströmstrafo på 12 V AC så handlar det sannolikt om halogen, och dessa är alltid parallellkopplade. Det kanske är G4-sockel på lamporna. Dessa är kända för att börja glappa. Symptomet tyder på det. Rucka lite på varje lampa och se vad som händer. Har du en multimeter kan du mäta spänningen på drivdonets sekundärsida för att se om det går på knäna, men då skulle i så fall alla lampor på det drivdonet lysa lika svagt.
 
Tack för svaren!
Ser nu på mina bilder att de komprimerades ganska hårt när dem laddades upp, på mobilen går det läsa vad som står på trafon. Det är en dimmbar 12 V så det stämmer bra, ringer också en klocka när du säger G4 Bo, ska ta ner en och kolla igen.
Är det så att det är glapp som är problemet bör lösningen vara att ersätta den lampa som nu inte lyser? Kanske kan ta den som lyser starkt i badrummet för att testa. Vad jag inte nämnde ang. badrummet är att de tre som lyser svagt har en strömbrytare och den ensamma som lyser starkt en annan, heter det dubbel vippbrytare eller något liknande.
 
Dina bilder är det inga fel på. Om det är gif-filer(?) som man laddar upp så kan man klicka på bilden i forumet för att få upp en större högupplöst bild (så långt originalet tillåter).

Jag tror tyvärr att det är själva G4-sockeln i lampan som ger med sig med tiden. Kanske går de att rädda om man kan rengöra kontaktblecken. Så genom att helt enkelt byta lampa kan man förledas att tro att det är lampan det är fel på, när det i själva verket är "motionen" av kontaktblecken som var avgörande.

Hur belysningssystemet är uppbyggt är naturligtvis en viktig uppgift att beskriva :) Det är en hel insjö med möjliga felkällor om samtliga eller 3 av 4 lampor på samma drivdon går dåligt. Om samtliga lampor lyser svagt kan det t.ex vara värt att titta på ledningssystemet och drivdonet i sig. Det handlar ju om strömmar på uppemot 8 A i detta fall, med risk för varmgång och glapp i skarvpunkterna. Normalt utgår halogen med en egen ledning till varje lampa, så då är det anslutningen i drivdonet som man kan granska.

Sedan kan man mäta spänningen på utgången, att det verkligen är 12 V AC. Det kan dock krävas en TRMS-multimeter som klarar 100 kHz för att få et korrekt värde.
 
Jäkla el, kan det aldrig vara att bara byta lampa :)
Får plocka ner den i köket och se hur det ser ut sockeln. Hur ser reservdelsmarknaden ut för sådant här? Är den körd, måste jag då köpa helt nu armatur?
Har verkligen dålig koll på det här.
 
Hur stor effekt klarar trafon? Det är inte så att ni överskrider detta? Är det samma effekt och samma fabrikat på alla ljuskällor?
 
Det är en tänkbar orsak om någon ljuskälla bytts till högre effekt. Annars, eftersom belysningssystemet varit i felfri drift sedan 2008 så ligger troligen felet någon annanstans.
 
Att belysningen varit intakt sedan 2008 innebär inte att ljuskällorna skulle ha lyst utan att bytas 8 år tillbaka. Människor har en tendens till att byta till likadan ljuskälla utan att se efter vilken effekt den tidigare var. Felsökningar kan vara barnsligt enkla emellanåt. Jag har kommit till felsökningar där kunden inte visste om vart strömbrytaren till den aktuella belysningen varit placerad utan förutsatt att det var en annan strömbrytare. Man tänder på knappen här kära vän så tackar kunden ödmjukast för hjälpen och man kan debitera en halvtimma.
 
Hehe det roliga här är att det tog oss ett år innan vi förstod att dimmern på andra sidan köket faktiskt var till taklamporna ;)

Det är samma fabrikat och effekt på alla. Har varit uppe och rotat lite igen nu och när de sattas upp igen lyser de två fungerande svagt igen. Känns ju som glapp någonstans.
 
Villa bara flika in för att säga att problemet är löst. Bytte trafo till ena slingan i köket och till ytterligare en slinga i badrummet. Allt utom en gången lampa lyser nu.

Tack för input :)
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.