sysmali
Vår gamla 400v spis har gett upp, så ny ska inhandlas. Vi har bestämt oss för induktionsspis, men hittar ingen modell som är 400 volt. T.ex. husqvarna och smeg verkar bara sälja 230v.

Varför finns det inte induktionsspisar för 400v ? Eller är jag världens sämsta googlare :surprised:
 
Redigerat:
Måste du ha 400V då? Dom flesta spisar idag är väl 3x230V, dvs 3-faser + nolla (och jord). Så har ni nolla framdraget till spisuttaget så ska det ju inte vara några problem med den 230V spis...
 
Iofs. OM det är en äldre installation så var det rätt vanligt att nollan inte drogs fram, eftersom alla spisar var 400V och därmed inte behövde nolla.

Om installationen är från andra halvan av 70-talet och frammåt så finns nollan oftast framdragen.

Icke desto mindre å är det alltid bra om man kan kontrollera att det verkligen finns nolla framdragen. Kopplar man in en 230V spis i ett perilexuttag som saknar nollan så förstörs den ofta omgående.
 
Sen kan man väl även tillägga att en elektriker trolgitvis kan dra fram en nolla om det saknas. Är det draget i rör borde det inte vara jättekomplicerat.
 
sysmali
Tack för svar. Så om vi har nolla framdraget så ska det inte vara problem med 230V spis. Kanske dum fråga men vad behöver vi göra gällande uttag och kontakter, genom att vi idag har periflexkontakt ?
 
Ingenting eftersom det är bland det vanligaste i de här fallen, är nollan med så är allt klart och ok för vilken spis som helst annars som sagt inget större jobb att fixa.
 
sysmali skrev:
Tack för svar. Så om vi har nolla framdraget så ska det inte vara problem med 230V spis. Kanske dum fråga men vad behöver vi göra gällande uttag och kontakter, genom att vi idag har periflexkontakt ?
Om du har en perilexkontakt så skall du egentligen kunna förutsätta att det finns nolla framdraget. Att inte dra fram en nolla till ett perilexuttag är ett grovt fel.

Men OM man har möjlighet att kontrollera så är det enkelt, och minskar risken för en onödig förstörelse av en spis/häll.

I äldre hus fanns det oftast bara 3 faser framdraget till 380V spisarna, som var fast inkopplade i en kopplingsdosa. Sedan färekommer det att någon bytte spis på 70 talet. Spisen levererades med perilex kontakt, men var fortfarande en 380/400V spis. Det var då frestande att montera ett perilexuttag med saknad nolla, det fungerade ju.

Har man ett hus med nyare el än ca. 1975 - 78. Så skall man egentligen inte löpa någon risk att nollan saknas, men det förekommer tydligen tom. i hus från 90-talet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.