Hej

Vi har idag en spis som är inkopplad med 3-fas spm ska bytas ut till fristående. Induktionshällen vi köpte för några månader sedan har inte öppnats då vi väntar på bänkskivan. Vår elektriker sa till oss att vi kan få problem om induktionshällen inte stödjer 2-fas. Det är en Siemens EX675LEC1E vilken troligen inte gör det. Ser dock att de flesta Siemens är 1-fas. Frågan är om det är värt att sälja av och köpa en 2-fas ( Tex EX675LXC1E) eller vad konsekvenserna kan bli om man inte gör det. Elektrikern är tyvärr otillgänglig och jag behöver ha en lösning pronto när bänkskivan är på plats.

Tacksam för svar. Ursäkta rörigt inlägg.
 
Problemet ni kan få är att säkringen (normalt 16A) inte räcker om du vill använda flera zoner samtidigt med hög effekt. Alternativt begränsar hällen själv ner max effekt för att rädda säkringen och då kan den istället upplevas som effektsvag.
 
  • Gilla
Husmasken1
  • Laddar…
OM den verkligen inte går att koppla om för tvåfasdrift, så bör du byta ut den.

De flesta spisar/hällar går att koppla om för drift på en - 3 faser. Men inte alla. Det brukar finnas en lucka man kan skuva av där kabeln går in, och vid luckan eller innanför den finns en kopplingsanvisning.

Men oavsett så kommer du att behöva elektriker, eller fixa själv med inkopplingen när den skall monteras. Det är INTE bara att sätta i en kontakt.
 
  • Gilla
Husmasken1
  • Laddar…
Tack för snabba svar. Under tiden fick jag svar på mail från Siemens som skriver att modellen ska gå att koppla till 2-fas trots att varken produktbeskrivningen eller onlinemanualen nämner det. Det låter ju lovande så då blir det att packa upp den i alla fall. Märkligt att man anger det specifikt på vissa modeller redan på säljsidan om andra har det också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.