Håller på att planera vårt nya kök och är väldigt sugen på inbyggnadsugn och inbyggnadsmicro i högskåp. Mina föräldrar hade inbyggnadsugn tidigare (typ 70-, 80-tal) och enligt dem så, mer eller mindre sabbade man luckan och till viss del stommen ovanför ugnen efter ett antal års användande. Hur är det idag? Behöver man någon typ av fläkt i anslutning till ugnen?
 
Min inbyggnadsugn av märke Husquarna (731nånting, en enkel modell), har inbyggd fläkt med utblås i trakterna av luckan/handtag. Det verkar mao som om ev utsipprande varmluft transporteras ur ur skåpet. Och det blir inte hett i närheten av några delar man kommer åt med handen även om det kanske låter så.....

Men visst är det väl alltid så att snickerier ovanför ugn och diskmaskin har en tuffare miljö att leva i än andra delar av köket.
 
Idag finns det inen anledning till att inte välja inbyggnadsugn eller d:surprised: micro.
Ventilationen är löst, du har oftast ett värme utsläpp på framsidam - ovanför luckan. Men där är luften redan ordentligt kyld.

Väljer ni en varmluftsugn, och har den i midjehöjd, så får man dock lätt en värme och ång dusch innan man har lärt sig "ducka" ordentligt när man öppnar luckan.

Men förutom det, så får ni en utmärkt arbetsmiljö och ett trevligare kök.
Men som sagt, inga problem som är relaterade till att de är inbyggda.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.