Hej,

Har lyckats hitta några lampor på bl.a. Aliexpress och Ebay som enligt uppgift är tillverkade och skickas från Kina/Asien. En av lamporna är en taklampa i form av en pendel med plats för ett antal glödlampor.

Funderar nu på om det är någon risk med att köpa/importera lampor och liknande från Kina genom typ
Ebay och Aliexpress. Har sett här på forumet att många bl.a. köper LED-spottar osv. från dessa ställen och verkar nöjda. Är det annorlunda med glödlampor?

Vad är riskerna? Vad måste jag tänka på innan jag köper? Behöver man göra någon omkoppling eller liknande för att det ska fungera i Sverige?
 
tommib
Risken är att lampan har en undermålig konstruktion i jämförelse med det du kan köpa i (seriösa) butiker här hemma. Samtidigt behöver det inte vara så eftersom lamporna i affären här hemma också tillverkas i Asien (till stor del).

Om du har lite koll på el kan du när du fått lampan bedöma om den är säker men innan är det nog svårt att göra något. Viktigt att kolla är väl vad det är för sockel på glödlamporna så att du inte måste beställa alla ersättningslampor via AliEx/Ebay.

Generellt när det gäller elprodukter som är billiga tummas det på isolationsavstånd, materialkvalitet i ledarisoleringen mm. Det är detta du måste titta på. Sen kan det också vara så att lampan är utförd på ett sätt som inte är godkänt i Sverige (t.ex. enkelisolering men du ska ha lampan i ett rum med jordade uttag).

Som sagt, det är svårt att säga något innan du har köpt lampan. Länk?
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.