Go kväll, har en undran om när man sätter upp ett kök, i vårat fall ett kök från Ikea.
Räcker det verkligen att överskåpen sitter i "masoniten" på baksidan med varsin skruv???
Känns som att tyngden från glsa, tallrikar mm kommer bli ganska tungt o man vill ju inte gärna ha det nya köket på golvet räät som det är.

Någon som byggt med kök med Ikea o gjort det o fortfarande har köket på väggen???
 
Det brukar medfölja vinklar du fäster i stommen och väggen.
 
Ja du måste absolut använda vinklarna som du fäster i sidan av stommen. Masoniten håller nog inte för någonting. Inte ens skåpets egen vikt. Har du inte tittat i monteringsanvisningarna? :)
 
Hej igen. Tack för snabba svar.

Det är just vinklarna som sitter i stommen med två skruv per fäste jag menar. O enligt monteringsanvisningarna så ska de sättas i väggen via en skruv från fästet till väggen.
Känns futtigt tycker jag men va fan vet man egentligen :)
 
fridhem skrev:
men va fan vet man egentligen :)
Hej Fridhem, i princip kan du strunta i masonit-baksidan och sätta upp skåpen.
De sitter lika bra ändå. Följ bara monteringsanvisningen noga!
Masoniten har ingen bärande funktion, utan ger bara skåpen en snygg in/baksida.

Men sedan är det viktigt att skruva ihop skåpen med varandra med medföljande skruv.
Det stagar upp hela skåpraden.
 
God kväll! Vi satte in vårt IKEA kök 2001 och skåpen sitter fortfarande uppe. Vi förstärkte med skruv i taket innefrån skåpet, detta förutsätter att skåpen är "fullhöjd", alltså går ända upp. Man kan också sätta en list i bakkanten som skåpet "vilar" på. Vi ville inte heller ha skåpen i backen för man har ju ändå tunga saker i dom. Lycka till!
 
Och att det du skruvar i bakom skåpet är reglat/byggt så att du har något att fästa i, samt använder rätt skruv beroende av vad du har för material i väggen där du fäster skåpet. Själva originalfästet i ditt IKEAskåp är testat och utprovat, men för väggen bakom och val av skruv ansvarar du själv för.
 
Det bästa är att ha riktiga grejer bakom precis som AndersS skriver och är det bara massonit kan det vara svårt att få regel i väggen att passa till skåpens skruvhål ;). Att fästa skåpen endast i massoniten är inte att rekommendera.

Om du inte vet helt säkert vad som är bakom (att det ska hålla) kan du sätta en list under som skåpen står på. Den listen brukar man ha för att få upp skåpen på väggen om man är själv, för att sedan ta bort den. Det går absolut att sätta dit en finare sådan och låta den sitta kvar efter monteringen. Men den bör du absolut sätta fast i regeln bakom massoniten.
overskab_1886_06.jpg
Skruven i skåpen håller då endast skåpen in mot väggen (sätt dit med andra skruv än Ikeas). Glöm dock inte metallvinkeln som tillhör.

Det bästa är att sätta dit en riktig skiva bakom.
Ett annat alternativet är att sätta två läkt bakom. En där skruvraden går och en lite nedanför så skåpet inte lutar framåt. Då behöver du inte den bärande listen under skåpen men se till att dessa bakomliggande läckt sitter i regeln. Är det endast massonit på väggen kan du knacka lite så hittar du reglarna enkelt. Det kommer bli en glipa mellan väggen och skåpets bakkant men det ordnar du fint med en täckskiva. ;)
 
Redigerat:
Hej igen.
Tackar för snabba svar :).
Då är det bara att tuta o köra, sedan blir det nog som sagt en extra skruv med tillbehör utöver Ikeas monteringsanvisningar.

Tack och hej.:D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.