Vi renoverar och drar om all el i vårt hus och tittar samtidigt på om vi ska dra stjärnnät och börja installera ett IHC system. Några frågor har dykt upp vid funderingarna som jag inte hittar i några dokument. Jag vore tacksam om någon IHC kunnig hade möjlighet att svara..

- Vi kommer använda Renova serien, och har tittat på de IHC tryckknappar som finns där. Går det att lägga mer än en funktion per knapp i dem? Eller är det Senso-serien det enda som gäller för >4 knappar/funktioner i samma enhet?

- Hur har ni med IHC installationer löst det i rum med många enheter t.ex kök där man kanske har taklampa, matbordslampa, bänkbelysning etc? Använder ni ett par scenarion t.ex Städ och Mys - eller kan man tända lamporna en och en med fyrdelad tryckknapp?

- Läggs dimmrad belysning bäst på fjädrar tryckknapp, eller vad är alternativen för styrning av ljusstyrka?

- Var sätts säkringar i IHC systemet? Innan varje utgångsmodul?
 
Man kan enkelt ha åtminstånde två funktioner per knapp, en på kort tryckning och en på lång, så på en fyrknappars får man lätt in åtta funktioner. Sedan kan man leka med dubbeltryck osv.

Scenarion är ofta nånting man får 'känna in'. Ger sig ofta efter ett tag när man märker vad man har behov av. Enkelt att programera om när man vill ändra.

Dimmring brukar vara enklast att ha på förprogramerade nivåer i olika scenarion. Hur man vill styra dimmringen i övrigt är mest en smaksak. En knapp med upp-ned vid lång tryck och tänd släck vid kort eller två knappar en för upp och en för ned osv. Fantasin är vad som brukar sätta gränser.

Använder man 400-moduler kan man koppla i princip hur som helst men ofta lägger man en grupp exvis på varje sida, dvs fyra utgångar, eller en grupp på alla åtta. Sneakvarianten 230 är redan gruppad som 2x4 och inte lika flexibel. Men man lägger utgångsmodulen efter gruppsäkringen. Sedan kan man tex ha dimmers i serie med 400-moduler för att öka styrningsalternativen.
 
Tack för svaren, pefo. Det låter väldigt bra med funktioner och scenarion.

Jag trodde att alla utgångar i utgångsmodulen matades med 230V alternativt byglades? Finns det annars någon fördel att använda 400-moduler om man enbart kör 1-fas?

Alla moduler kräver 24V matning? Hur långt räcker IHC spänningsförsörjning?
 
Utgångsmodulerna fungerar bara som strömbrytare mha ett relä så man kan styra vilken spänning som helst (inom specen då). Dock måste man ge akt på isolationsavstånd och inte koppla exvis 24V och 230V på samma sida.

Fördelen med 400-modulerna är att man inte är bunden till samma grupp/säkring för alla utgångar på modulen utan har lite mer flexibilitet. Nackdelen är dock att 400-modulen är 2 moduler bredare än 230-modulen. Prismässigt ligger de lika.

Alla moduler strömförsörjs med 24V. Det stora nätaggregatet på 3A klarar av att driva en hyffsat stor anläggning och normalt behöver man inte mer än ett. Eventuellt kanske man använder ett mindre också om man har in eller utgångsmoduler på andra platser än i centralen. Ibland kan man också dela upp på två aggregat om man har en större anläggning och vill ha så lång driftstid som möjligt på batteribackupen för larm etc.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.