Vi vill bygga ett hus och har en ungefärlig skiss på hur vi vill att det ska se ut. Men vi kan inget om hur man ska och får bygga, vad ett bygge i vår smak kostar och vad vi bör veta när vi ska bygga. Finns det någon man kan vända sig till för att få hjälp med allt detta? Kanske en byggfirma, arkitekt eller någon annan? Vad kan detta kosta?
 
Börja med en arkitekt alternativt en hustillverkare som har en husmodell ni kan anpassa till era önskemål.

Räkna på 20000:-/m2 + tomt och anslutningsavgifter så får ni nog en känsla för slutpris.
 
Okey. Tack så mycket. Det finns inga hus vi kan "apa efter" då vi vill bygga en lada att bo i. Bo delen vill vi ha på ca 140 kvm på 2 plan och sedan ett dubbelgarage med förråd på ovanvåningen. Allt ska vara mycket enkelt (ex plåttak, öppenplanlösning och inte en massa påkostade saker. ) så vi hoppas verkligen komma under 20 000,-/kvm. Men som sagt, vi kan verkligen inget om husbygge. Turen är väl att vi har många i släkten som kommer kunna hjälpa till med mycket.
 
Jag tycker att du ska börja med att läsa in dig på vad det innebär att bygga på avdelning Bygga. Gå igenom vår checklista för byggprocessen och klicka dig vidare på alla länkarna för att fördjupa dig i varje punkt. Kontakta stadsbyggnadskontoret i ett tidigt skede, för att se hur ni får bygga så att ni inte planerar något i onödan.
 
Tror nog snarare att 15 000:- kvm är rimligt. Och om det är enkelt kanske ännu mindre. Men det finns ju många olika saker som avgör utöver standard. Vad jag kan komma på nu så påberkar i alla fall de här sakerna:

* Antal våningar: 1-plans är dyrare/kvadratmeter
* Storlek: Mindre hus får dyrare kvm-pris för då är det mindre yta att slå ut kostnader som badrum och kök på.
* Fönster: Stora fönsterpartier ger också dyrare kvm-pris.
* Eget arbete: Kan man göra saker själv så blir det såklart billigare
* Tomtens skick: Lättbyggd tomt är billigare att bygga på (men kanske dyrare att köpa så det jämnar ju ut sig)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.