Vi ska bygga ett LB-Hus och undrar vad man ska tänka på när det gäller konstruktionen? Jag kan inte mycket om detta måste jag erkänna och tar emot alla tips ang grund, väggar, tak och golv. m.m.
 
I
Oavsett om det är ett LB-hus eller något annat hus, handlar det samma sak: grund, väggar och tak. Det handlar också om det är av sten eller trä (LB-hus är av trä), platsbyggt eller prefabricerat (LB-hus är prefabricerat, dvs byggs delvis på fabrik).

Sen handlar det om grundläggningsmetod. Där finns allt från ett hål i backen (källare), till hål i sluttning (souterrainhus), till plintgrund, kryprumsgrund, till platta på mark. Utan att veta typ av hus (1-plans, 1½ eller 2-plans) är det för omfattande att skriva i detalj om samtliga. Det är också en fråga om tomten/terrängen och markbeskaffenheten.

Ett LB-hus som sådant, tillsammans med alla andra fabrikat av prefabricerade trähus, är antingen ett 'kataloghus' (dvs. ett hus som LB-hus arkitekter ritat och presenterat i sin katalog), anpassat sådant till kundens önskemål eller ett hus ritat helt efter kundens idéer.
Huset byggs sen i delar/sektioner/moduler på fabrik under tak, vilket garanterar att det är torrt när det ankommer byggplatsen där grunden är färdigställd för att ta emot det för hopmontering, som vanligen sker med lastbilskran (eller mobilkran).och firmans egen personal, alternativt av dem eller beställaren anlitad byggfirma.
När det är monterat och klart för inflyttning återstår i stort att städa av tomten och anlägga det som ska vara på den.

Du får därför skilja på konstruktion av grunden och konstruktion av hus. Eftersom du fastnat för LB-hus ger de (som alla andra husfabrikat) en anvisning om hur grunden ska byggas för att huset ska gå att montera på den. Och där är det återigen valet av hustyp som avgör hur grunden ska se ut.
Konstruktionen av själva huset gör LB-hus (precis som alla andra som gör prefabricerade hus) en 'standardkonstruktion' på. Dvs. de ritar den så att det går att tillverka samtliga hus, oavsett typ, på samma sätt i produktionen. Hänsyn är då tagen till bärighet, isoleringstjocklekar och ekonomi. Det går därför inte för beställaren att 'lägga sig i' detaljerna i konstruktionen. Möjligen bestämma isoleringstjocklek, smygutseende och några andra 'lätta' detaljer. Är man inte nöjd med hur ytterväggen är konstruerad (betr. uppbyggnaden) får man därför istället välja annat husfabrikat för att få det man vill ha. Beställaren ska inte behöva tänka på sådant, är tanken. Det är också sättet att producera huset som styr hur tillverkaren konstruerat huset.

Så jag kan inte se att ni har så mycket att bestämma om hur konstr. ska se ut för ett LB-hus. Hade ni inte fäst er vid detta fabrikat kunde jag ha gett er en genomgång på hur ett hus bör vara uppbyggt, där ni sen letat efter ett husfabrikat som tillverkat huset på det sättet och då inte givet av trä.
_______________________
Byggaren
 
LB-Hus har bra konstruktion. Tycker att man skall göra följade tillval om det inte ingår:
Råspont i tak
Isolerade innerväggar
Träskiva bakom gips i innerväggar
Steljudisolering i mellanbjälklaget om det är 2 våningar
Aluminium-fönster
300 mm isolering i plattan (har LB-hus)
Radonslang i grunden om inte plattan är "radonsäker"
Tilluft till braskamin genom plattan.
Tilluftsventiler som passar till golvvärmen, ljudisolerade med pollenfilter och vindspjäll (om ej FTX).
Trycktestning av hus (ingår hos LB-hus)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.