Hej!
Vårat hus kommer att hamna väldigt nära en slänt som ligger mot grannen. Slänten som finns på våran tomt lutar från grannen ner mot oss. Vi vill gärna ha nån meter från huset till slänten. Vi vill ju inte gräva ur slänten då grannens garage ligger alldeles vid tomtgränsen. Hur noga är det med nybyggnadskartan? Kan man efter bygglov flytta huset nån meter från slänten ändå? Kan kommun gå med på det? Eller ska man göra om nybyggnadskartan innan man skickar in byggnadslovet?
Hur kan grannen ha fått byggt sitt garage vid tomtgränsen (när det egentligen är 4,5m från gräns utan grannens medgivande)? När han byggde fanns det ingen granne. Men det var planerat för villlatomt. Vi köpte tomten efter det att han hade byggt. Förstår att det inte går att flytta på garaget i efterhand ;) men ändå. Vad är det för regler?

Andra frågor:
Nybyggnadskarta:
1. Vad betyder SH+313.4 (utsatt på huset) och SH312.8 (utsatt på garaget)?
2. Fix ök Rm +313.05 vid tomtgräns?
3. Vad är det som bestämmer på vilken höjd huset ska stå?

Edit
Fått svar på fråga 1. Det är sockelhöjden på byggnaderna.
 
Någon ägde ju marken när han byggde, denna någon har då troligen godkänt placeringen.
 
Ja, det är väl bara att acceptera läget. Men lite konstigt känns det att kommunen i det här fallet har godkänt ett bygge vid tomtgränsen när man vet att man kommer att sälja tomten bredvid och att det normalt sett krävs ett godkännande av grannen för ett bygge närmare än 4,5m gränsen. Sen skapar ju det lite problem för oss. Men vi köpte ju tomten som den var sas, så kommunen har väl inget ansvar för den längre. Bara bita ihop och köra vidare.
 
  • Gilla
SimonClaesson
  • Laddar…
Det är ganska vanligt att man får dispans för att placera ett garage nära en gräns. Många detaljplaner tillåter just garage på ett avstånd av 1 meter från gränsen.

Om det verkligen ligger PÅ gränsen så är det nog läge att kontrollera grannens bygglov. Det kan ni enkelt få ut från stadsbyggnadskontoret utan att grannen behöver få reda på det. Garage PÅ gränsen är inte helt vanligt att man får tillstånd för.

Och när ni ändå kontaktar stadsbyggnadskontoret så passa på att titta på den exakta formuleringen i detaljplanen (om ni inte redan har den på pränt).
 
Den ligger inte på gränsen utan nån meter ifrån så antagligen är det just dispens dem har fått då. Vi får göra det bästa av läget.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.