Bor i ett äldre hus från -69, enplans villa.

Huset är byggt för att använda självdrag men tidigare ägare bytte ut olje/vedpannan och satt in fjärrvärme. Inte direkt bästa alternativet för ett självdragshus. I dag eldas det bara i en öppen spis när vi myser.

De har även när de byggde om köket dragit en egen ventilation för kökfläkten och även dragit ut badrummens ventilation där också. Så nu funderar jag på att sätta dit en mekanisk ventilation för att öka luftombytet i huset och slippa kallraset som brukar uppstå i både badrum och kök vintertid.

Det tenderar även under vintertid när vi ex. badar bastu bli väldigt immigt i köket på fönstrena samt att det bildas is och vatten på nedre delen av fönstrena i vissa rum.

Tips och förslag mottages!
 
Blir det kallare i köket och badrummen så verkar det ju som att det istället för att suga ut luft suger in kalluft.
Och om du badar bastu så blir fönster i resten av huset immiga är också konstigt, det är ytterligare tecken på att luften inte sugs ut i badrummen utan luften tas in där och transporteras sedan ut i resten av huset,
Med andra ord verkar nuvarande fläktsystem vara helt felkopplat.
 
Vi har ett hus från -69/70 med självdrag, det var oljeeldning tidigare, föra ägaren bytte till fjärrvärme -04. Vi bodde i huset i lite mer än ett år innan vi bestämde oss för att installera FTX-system.

Dels hade vi ofta imma/kondens på insida på fönstrena, dels så luktade det "unket"/gammalt/mm efter några dagars frånvaro, droppen var lukten som slog emot oss när vi kom hem efter 10 dagars frånvaro.
 
AndersS skrev:
Med andra ord verkar nuvarande fläktsystem vara helt felkopplat.
Det finns väl inga fläktar f.n förutom köksfläkten ? Självdrag !

Och den är väl inte i kontinuerlig drift?
 
roland53 skrev:
Det finns väl inga fläktar f.n förutom köksfläkten ? Självdrag !

Och den är väl inte i kontinuerlig drift?
Citat från TS "De har även när de byggde om köket dragit en egen ventilation för kökfläkten och även dragit ut badrummens ventilation där också."

Jag tolkar det som badrumsventilationen dragits ut tillsammans med köksfläkten.
Det fanns åtminstone på tidigt -70 fläktar på vinden kopplade till köksfläkt men även till badrummen/tvättstuga som gick konstant och reglerades av köksfläkten där det fanns ett spjäll i köksfläkten för att stänga den kanalen.

Skulle det vara så att badrummens frånluftsventiler är självdrag ska det vara raka kanaler rakt upp, inte dragna så man får horisontella vägar för det fungerar inte.
 
AndersS skrev:
Skulle det vara så att badrummens frånluftsventiler är självdrag ska det vara raka kanaler rakt upp, inte dragna så man får horisontella vägar för det fungerar inte.
Nope inga raka rör, det är horisontella fyrkantiga rör som går från bägge badrummen till extra kökfläktens ventilationutgång i taket, har inte kunnat se i detalj om dem är sammankopplade med kökfläktens ventilationskanal ännu eller om de har en separat egen som går där också.

Det känns som att koppla på en takfläkt med kontinuerlig gång kan göra susen.
 
Ja har du fyrkantiga horisontella kanaler lär du inte få något självdrag, dömt att misslyckas.
Den modellen som jag sett från -70 talet samlar allt vid den centrala fläkten och den suger sedan ut luften, men det var ingen bra lösning. Det känns som en sådan lösning som funnits hos dig som sedan någon byggt om, dvs tagit bort centralfläkten och sedan satt in en vanlig köksfläkt.
Har man dessutom satt in en tryckande köksfläkt och sedan anslutit allt i en gemensam låda, behöver nog inte kommentera en sådan lösning ytterligare.
Varför gissar jag på detta? Jo, jag har sett precis detta hos en bekant som modifierade genom att ta bort centralfläkt och ersätta med en vanlig köksfläkt. Resultatet blev dålig luft, imma på rutorna, bastuluften kom in i huset, etc, ett totalt ventilationshaveri.

En central fläkt kan hjälpa, men frågan är om du inte ska låta någon kunnig inom ventilation få ge sitt förslag på lösning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.