T
Vi håller på och ska köpa ett hus byggt -68 och nuvarande ägaren som bara bott där sedan 2005 säger att huset är dränerat under senare delen av -90 talet. Men hur skall man veta att det stämmer, finns det något sätt man kan kolla det på?
 
Hur ser det ut vid grunden, ligger det signel så kan man väl gräva ner en bit och se hur grunden ser ut.

Hur känns källaren, luktar det unket? Hur ser innerväggarna ut, verkar dom torra?
 
Du borde ha en uppsamlingsbrunn någonstans där dräneringen ansluts för att sedan gå ut till dagvattnet om du har kommunal anslutning. I vårt fall har jag dessutom satt två inspektion/spolrör så jag skulle kunna spola dräneringen åt vardera hållet från den högsta punkten som dräneringen ligger på.
 
T
Vi har bara varit i huset 2 gånger och inte hunnit inspektera det så väl. Vi skall ha överlåtelse besiktning på torsdag, är det något som man kan be besiktningsmannen att titta på? Det luktar inte unket på nedervåningen men det är väl ingen garanti för att allt är ok?
 
Säljare är ju skyldig att berätta vad dom vet om huset genom att fylla i en frågelista, det gjordes då vi köpte hus via mäklaren. Sen har ju köparen undersökningsplikt och det gör ni ju genom en överlåtelsebesiktning. Prata med den som besiktar huset, han bör kunna kolla det om han vet vad han gör.
 
T
TurboTouring skrev:
Säljare är ju skyldig att berätta vad dom vet om huset genom att fylla i en frågelista, det gjordes då vi köpte hus via mäklaren. Sen har ju köparen undersökningsplikt och det gör ni ju genom en överlåtelsebesiktning. Prata med den som besiktar huset, han bör kunna kolla det om han vet vad han gör.
Problemet är att det sedan 2000 varut 3 ägare och så de vet ju inte riktigt vad som hänt under 90 talet. Vi pratade idag med ägarna som sålde huset till de vi skall köpa av och de visste inget om någon dränering som skulle vara gjord på slutet av 90-talet. Det borde finnas regler för att man skall rapportera ändringar som dränering etc till kommunen så det finns registrerat. Annars kan det ju dräneras vart och vart annat år om inget finns dokumenterat.
 
Om du gör om dräneringen behöver du inte anmäla något till kommunen om du ansluter den precis som den tidigare.
Det finns inget krav på att du måste dokumentera hur du renoverar ett hus, men det underlättar om man gör det vid ev, försäkringsdialoger, försäljning, mm.
 
Man kan kollao m det sitter platon matta eller Isodrän eöllöer något liknande på ytterväggarna.
Sen som tidigare sagt så borde det finnas iallafall spolrör och kanske även en uppsamlingsbrunn
 
Här finns det ju en klockren utfästelse av säljarna. De säger att dränering är gjord, den är bara ca 10 år gammal. Då är det rimligt att du ska kunna anta att den fungerar (så länge de besiktningsbara delarna ser ut att vara i sin ordning).

Om du sedan efter köpet gräver upp och finner att det t.ex. inte var korrekt gjort så finns möjlighet att få ut pengar för dolda fel. Just detta hände oss, ena sidan av huset var omdränerad på 90-talet med platon. När vi omdränerade resten med jackodren så ville vi göra om den omdränerade sidan, och fann då att de bara hade lagt på platonmatta och asfaltsklet (direkt på betongen) men inte bytt dräneringsrör. Vi fick ut halva nykostnaden av vad en platondränering skulle kosta idag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.