Hej,

Vi skall ta in en elektrikerfirma som skall koppla in markiser till oss men nu funderar jag på hur jag skall veta om vi har framdraget korrekt och om de kan använda sig av det befintliga...

När huset byggdes drogs det fram lampor i "paneltaket" som inte är inkopplade men fördraget med lampknapp på insidan av huset. alla lampor finns uppsatta men de går inte att tända än. Alla ledningar till lamporna är dragna i rör i vägg och tak.

Nu skall vi installera markiser med motor och en elektriker kommer att koppla in dem. På utsidan finns också ett eluttag som också går att stänga av och på. Kan en elektriker koppla in sig på denna eller måste han ta det någon annanstans? Vad skall jag titta efter, hur kan vi förbereda och vad kan/ får vi göra som underlättar och sparar pengar? Vad skall jag leta efter??

Jag har ingen lust att bli rånad när det gäller inkopplingskostnader :surprised:.
 
Har markisen fjärrkontroll? I så fall kan man koppla från vägguttaget.
 
Müssli skrev:
Har markisen fjärrkontroll? I så fall kan man koppla från vägguttaget.
Ja, den har fjärr men den har även sol och vind sensor. Det har alltså ingen betydelse om det är av och påstängningsknapp på insidan. Det har ingen påverkan på själva systemet?
 
Strömbrytaren på insidan som styr uttaget på utsidan är till för att förhindra olovlig användning av uttaget, så det är en praktisk fråga. Kanske är det en fördel att även markisen stängs av då, t.ex när ni reser bort. Det torde inte ha någon annan "påverkan" på markisen - den ska ju tåla att man bryter strömmen när som helst, medan den håller på att veva ut t.ex.

Annars kan det finnas möjlighet att använda antingen rören till lamporna eller uttaget för att dra i fler trådar, så att markisen får en fast matning om det är önskvärt. Den bör dock ha en manöverbrytare lätt tillgänglig som bryter strömmen till markisen, och strömbrytaren skulle duga till det.
 
  • Gilla
-=fullmoon=-
  • Laddar…
Flera markismontörer jag observerat har satt upp en vridströmbrytare på fasaden vid markisen, sen en ekk knamrat på fasaden och borrad rakt in i en invändig kopplingsdosa eller vanligt uttag. Sen en notis på säkringsskåpet "markismotor" för den gruppen, vanligtvis "vardagsrum". Klart.

/S
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.