Skall göra en utbyggnad ca 40 kvm med ett sovrum och ett arbetsrum. Hur skall jag ventilera?

Resten av huset har självdrag och en fuktstyrd fläkt i taket i badrummet. I fönstrens överkant i alla rum utom badrummet finns spaltventiler och vi har en braskamin i vardagsrummet med tilluft (ett spjäll i nederkant, visserligen är "spjällfunktionen" lite defekt så den går inte att stänga men det drar in "friskluft" från detta spjäll.) Med denna ventilation i huset, skall man ha spaltventiler i fönstren på utbyggnaden också eller är det bättre att sätta en ventil genom väggen i varje rum? Som ventilationen är nu har vi lite problem med fukt/kondens på fönstren i föräldrasovrummet. Då vårat nya sovrum blir i utbyggnaden vill vi förbättra ventilationen där så det inte blir samma problem.

TAcksam för synpunkter!
 
Enklas att komma tillrätta med ventilationsproblem är att installera en liten kanalfläkt på vinden som skall gå kontinuerligt. Du skall ha tilluft i det nya sovrummet och i arbetsrummet. Om det sker med spaltventil i fönstret eller med ventil i väggen spelar inte så stor roll. Det viktiga är att dessa tilluftsventiler sitter så att du inte upplever obehag av drag eller kallras. Du skall i hela huset ha undertryck, och detta byggs enklast med en liten kanalfläkt. Du kan ha styrning så att du forserar lite mer på sommaren och lite mindre på vintern. Luftombytet i bostäder skall vara i förhållandet 1/2 oms/tim=all luft ska bytes varannan timme. Det klarar man inte med självdrag.

Tartan
 
Skapar den kanalfläkten undertryck genom att dra ut luft från huset så att ny luft kommer in genom spaltventilerna i fönstren? Blir det inte oekonomiskt då genom att man i större utsträckning än man gör med självdrag för ut uppvärmd luft? Känns redan nu som man eldar för kråkorna i vårat dåligt isolerade hus :D

Får man bättre tilluft genom att sätta ventiler genom väggen än med spaltventiler i fönstren?

Kan det bli problem med att få självdragsventilationen godkänd vid en tillbyggnad tror ni om man nu inte uppfyller den luftväxling som tydligen skall vara?
 
lgf02001 skrev:
Blir det inte oekonomiskt då genom att man i större utsträckning än man gör med självdrag för ut uppvärmd luft?
Visst blir det mer "oekonomiskt", hur mycket kan alltid diskuteras.
Vill du ha lägre energiåtgång på ventilationen så blir det till att skaffa någon form av FTX (värmeåtervinning)

Men sedan kan man undra hur ekonomiskt det är med imma på fönsterna, detta är en indikation på att du har för fuktigt=dålig ventilation i sovrum/huset.
Hur mycke värderar du ditt hus och din egen hälsa ?

Får ständigt höra detta att ventilation är inget bra då det "suger ut värmen".
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.