Vi är i färd med att utöka boytan genom att göra vinden beboelig. Inom ett par dagar kommer snickare och bygger takkupor, medan jag ska göra resten. Huset har ett ganska lustigt tak - tälttak kallas det och ser ut som det låter; inga gavlar, takfot runt hela huset och ett sluttande tak från alla fyra väderstreck. Vinden är för närvarande en kallvind och utifrån är det takplåt, läkt och spontat tak (ingen papp faktiskt, men taket mår bra). Huset är byggt 1900.

Det jag funderat över ett bra tag nu är ventilationen, när jag väl börjat isolera snedtaken. Jag kommer ju att göra det gamla vanliga med luftspalt från takfoten och hela vägen upp till nock (i stort sett), masonite som vindavledare, isolering på det och sedan fuktspärr. Detta moment är inget konstigt, förutom när vinklarna börjar bli skumma ju närmre nock jag kommer. Jag vet dock inte hur jag på bästa sätt ska fixa ventilationen i luftspalten. För närvarande är det i princip heltätt i takfoten.

Det jag fastnat mycket för är den produkt som kallas Mögelstopper. Undertaket är ju synligt så jag kan ju ta upp hål inifrån och på något vis klämma igenom mögelstoppern för att sedan skruva fast den från andra hållet så att säga. Jag skulle i sådana fall borra hål runt hela takfoten och sätta ventiler där, en för varje takstol. Problemet här har ju med luftvolym att göra. Om jag sätter ventiler (mögelstoppers) så långt upp som möjligt så blir ju ytan väldigt liten - taket går ju ihop i nocken och man kanske skulle få dit 6 ventiler, medan ventilerna i takfoten skulle vara mångdubbelt fler.

En annan variant är att köra med mögelstoppers hela vägen mellan varje takstol. En strax ovanför takfoten, en mittemellan och en vid nock. Denna variant skulle göra att jag slipper installera ventiler i takfoten, som jag tror skulle bli ganska fult i vårt hus.

Gör jag mig begriplig? Det kanske inte låter som något problem i era öron. När jag skulle göra ett mindre tak över en utbyggnad pratade jag med någon sorts ventilationsexpert och han menade att den klassiska lösningen på ventilerade tak, den med en välventilerad takfot och en ventil på vardera gavel, är på tok för dåligt genomtänkt och orsakar i många fall mögel. Han började räkna på luftgenomströmning och sa ytan för luftintag är så mycket större än det för utsläpp, vilket han har rätt i, och om luften är fuktig utomhus stannar fukten taket. Det är med detta i huvudet som jag inte får någon rätsida på det problem jag nu står inför.

Ursäkta det långa inlägget!
 
Ska du ha ryggåstak inne eller ska du ha ett rakt tak? Vid vanligt tak kan du sätta en mögelstopper i takfot i varje fack, sedan sätter du lika många utspritt i nock.
 
"lika många utspritt i nock".... Det här taket har alltså ingen takås. Så att peppra in lika många ventiler vid nocken skulle perforera hela taket. Kolla här:

http://drop.io/senobia/asset/nr-3-jpg

Takkuporna är photoshoppade, så det är så det kommer att se ut på ett ungefär när det är färdigt.
 
Hur ser det ut på undersidan? Möts alla facken i toppen, så att de är jättesmala längst upp, eller tar de slut längre ner? Min tanke är att sätta en mögelstopper i varje fack, dock inte högre upp än vad som verkar rimligt. Några kunde sitta högst upp, och några en bit ner kanske? Eller går facken lodrätt, så att de slutar utefter den diagonala nocken (detta har säkert ett finare namn som inte jag känner till)? I så fall bör det nog sitta en mögelstopper där varje fack slutar.

Jag tror inte att du i första hand bör se på taket i helhet och räkna ventilerna, utan titta på varje fack: var behöver luft kunna komma in och ut? Bör det t ex vara en mögelstopper även under skorstenen? (hur brett är facket som den går igenom?)

Mögelstoppers kan så vitt jag vet även sättas längst ner i facken också, vilket kan bespara dig några takfotsventiler.

Jag förstår dock inte riktigt hur du menar att du ska få dit mögelstoppern. De är tänkta att monteras utifrån - på ett tak med pannor lyfter man av några pannor, gör ett hål med en hålsåg (typ 70-80mm i diameter), och sätter sedan mögelstoppern över hålet mha bygglim och skruvar, innan man lägger tillbaka pannorna. Jag har svårt att se hur det ska gå till underifrån.
 
OT: Det där stupröret såg ju lite skumt ut ...
 
Hmmm... Kolla på Thermisol.se och se till att du flyttar ut daggpunkten till utsidan av undertaket när du ändå bygger om.
 
tallmilan skrev:
OT: Det där stupröret såg ju lite skumt ut ...
Hehe... jag är oskyldig! Det försvinner dock när takkupan kommer på. Alla rännor måste kapas av på mitten.
 
bjomape: Du har en del bra poänger! Det är inte så att takstolarna går ihop som kilar i nocken, utan facken är olika höga kan man säga. Det är ett fantastiskt bygge där man inte sparat på virke kan jag säga. Statligt byggt, det är en gammal tågstation. Det är nog en superbra ide att helt enkelt ha ventilerna på olika höjder.

Och det där med monteringen av mögelstoppers har jag legat sömnlös några nätter för. Antingen går det (jag tänkte mig att man sticksågar en fyrkant istället för att hålsåga och trycker igenom stoppern diagonalt) eller så får jag göra en egen lösning, som åtminstone ventilerar taket tills jag byter det. Som sagt, förnärvarande läcker det inte in något från det, så om man gör hål + insektsnät så kanske det räcker tills jag kan sätta ventiler utifrån.
 
Consensus skrev:
Hmmm... Kolla på Thermisol.se och se till att du flyttar ut daggpunkten till utsidan av undertaket när du ändå bygger om.
Har du lust att förklara lite närmre?!
 
Varför inte hålsåga ? det är ju sjuuukt mycket enklare
 
tallmilan skrev:
Varför inte hålsåga ? det är ju sjuuukt mycket enklare
Självklart.. men läs inlägget igen. Jag kan inte sätta ventilerna utifrån för där sitter det ett plåttak och ska så förbli ett tag framöver. Jag måste isåfall sätta ventilerna från kallvinden.
 
Aha, nu förstod jag ved du menade med "diagonalt"
 
Cyanopsis skrev:
Har du lust att förklara lite närmre?!
Läs på om mögelvindar innan du investerar i nytt tak. När man ändå gör en så omfattande takrenovering så förstår jag inte varför man inte samtidigt passar på att bygga bort mögelrisken.

Så som du beskriver dina bekymmer så har du och kommer fortfarande ha långa oinspekterbara takstolsfack där det är parallelltak. Huruvida det kommer växa mögel där eller inte är rena lotteriet när man har kallvind. Ditt hus ser dessutom äldre ut, vilket betyder att det konstruerades för att ha en varm murstock under eldningssäsongen. Idag kanske du har annat uppvärmningssystem (el, fjärrvärme, annat?) och murstocken är kall? I sånt fall kan Rh formligen explodera på kallvinden. Du har ingen kontroll (ej inspekterbara fack) samt kan inte göra något åt saken annat än att börja elda med ved eller olja igen. Känns det rätt?

Att lägga isolering på utsidan av undertaket gör att temperaturen höjs på insidan av detsamma så mycket att daggpunkten flyttas ut dit den inte gör skada. Det finns många lösningar. Thermisol är en sådan. Tyska Maco-Dach en annan. På kontinenten har man byggt bort kallvindarna sedan länge, vi använder konceptet fortfarande - även i nyproduktion. Skrämmande...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.