Funderar på att plantera tuja i Stockholmsområdet.

Hur mycket jord behöver tuja för att växa? Vill helst plantera på ett berg, och undrar hur mycket jord som måste köras dit.

Hur mycket solljus behövs? Huset skymmer i söder så det är skugga fram till 18-tiden. (I princip inget direkt solljus alls på vintern.)

Vad kostar plantorna på ett ungefär? Har sökt på nätet utan att hitta några priser. Förstår att dessa varierar med plantans storlek, men är nyfiken på ett ungefärligt pris.
 
Att sätta thujan på berg verkar inte vidare lyckligt. Räkna krasst med minst 70 cm jorddjup med tanke på att thujan lätt och snabbt blir riktigt hög. Även om den står i skuggan kan den klara sig såvida den inte har andra skuggande växter alltför tätt inpå sig dvs den vill ha ljus - inte nödvändigtvis fullt solljus.

Annars klarar tex taxus sämre ljusförhållanden men den är dyr och långsam i växt.

Tänk på att välja rätt thujasort. Det finns sorter som växer tätare och har vackrare vinterfärger. Besök din närmaste plantskola & kolla priserna. Köper du många plantor kan du troligen deala ner priset en hel del.
 
I förra huset hade vi en Thuja Smaragd häck, en del ca 1/4 stod mer eller mindre på berg, vi fick bygga upp mkt jord omkring fötterna. Vi kanske kunde gräva ner dom 25 cm!! Hela vår förra trädgård var ett experiment!! Fördelen med det är att man lär sig vad som går och hur! De växte väldigt långsamt och de behövdes vattnas oerhört noga i flera år.

För att det ska kunna lyckas förutsätts att det finns djupare jord at söka sig till inte allt för långt bort.

Häcken är som jag säkert nämnt på fler ställen idag 17 år! Hela häcken är grön och fin de plantor som står djupt är högre än de som står tunt. men eftersom i detta fallet häcken står i en sluttning så detta medfört att nu är häcken helt jämn i höjd!
Det var nödvändigt med en vintegrön häck mellan husen för det är inte mer än 8-10 m mellan deras köksfönster och vårt dåvarande v-rum.

Vår häck fick blandad sol någon del knappt någon anna sol jämt...
priset på en Smaragd är mkt ( säkert dubbelt) mer än en Brabant, Brabant ca 80 cm ca 59 kr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.