Hur kontrollerar man enklast att jordfelsbrytaren fungerar som den skall i alla rum??? tack...
 
Det räcker med att trycka på testknappen och det gäller för alla "rum".

Protte
 
O
räcker inte det kan man köpa en jfb testare...
 
prototypen skrev:
Det räcker med att trycka på testknappen och det gäller för alla "rum".

Protte
Iofs så håller jag inte riktigt med. Det bevisar inte att alla uttag verkligen är kopplade via jfb. Framförallt i installationer där vissa utrustningar har undantagits från jordfrlsbrytaren, så kan man ju riskera att undantaget "råkat" bli större än avsett.

Typ att någon hempulat ett extra uttag inkopplat på en av faserna till värmepannan (som åtminstonde förr ofta undantogs).
 
Tryck på testknappen, det som fortfarande fungerar är inte med i JFB, hempulat eller ej.

Protte
 
Det kan ju vara så att jorden inte är ansluten i något vägguttag. Det kan ju innebära att även om jfb:en tekniskt sett fungerar, så kommer den ändå inte att lösa ut om du får ett jordfel i det uttaget.
 
Det där får du gärna förklara lite utförligare! :)
 
En riktigt inkopplad JFB löser oavsett jordade/ojordade uttag! Summan av alla strömmar som passerar JFB ska vara noll normalt, men tar strömmen någon annan väg känner JFB:n det och löser ut.
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
andersmc skrev:
Det kan ju vara så att jorden inte är ansluten i något vägguttag. Det kan ju innebära att även om jfb:en tekniskt sett fungerar, så kommer den ändå inte att lösa ut om du får ett jordfel i det uttaget.
Jorden har ingen annan funktion än att blåsa säkringen om en ansluten apparat får fas på en jordad del, exvis kåpan eller för att nätfilter ska fungera optimalt. Nu klipper förmodligen JFB:n innan säkringen går men det är bara en sidoeffekt.

JFB:n syfte är att upptäcka om ström går fel väg, dvs inte mellan fas och nolla eller fas och fas i fallet två eller trefas. Fel väg kan vara från fas till mark genom en människokropp. Skyddsjorden har inget funktion i det hela annat än att det är ytterligare en "fel väg".
 
Jag skrev ett lång inlägg bara några trådar neråt (just nu), detta är en kopia:

<Skyddsjorden är överhuvud taget inte inblandad i JFB. JFB mäter hela tiden vad som går i de tre faserna och i nollan. I en frisk anläggning är summan av dessa strömmar alltid i varje ögonblick NOLL. JFB är normalt väldigt enkel, fyra trådar går igenom en ring av magnetiskt material (ofta en ferritkärna) en femte lindning är kopplad till en magnetspole som löser ut en brytare.

Så länge allt är helt så tar de fyra strömmarna ut varandra och det blir inget magnetfält i kärnan.

Om då någon står barfota i rabatten och stoppar fingret i vägguttaget så kommer det att slinka ut ström ur systemet och de fyra strömmarna i JFB kommer inte att tillsammans vara noll. Kärnan kommer att magnetiseras och det blir en ström i den femte lindningen som löser brytaren och faran för den i rabatten blev "bara" en stöt.

Den som nu funderar över varför kontakt mellan nolla och skyddsjord löser en JFB trots att "fasen" är spänningslös. Det är så att nollan och skyddsjord är ihopkopplade någonstans bakåt i systemet (ofta i gruppcentralen eller mätarskåp) och en kontakt mellan nolla och skyddsjord i en anläggning kommer att koppla en del av strömmen som ska gå genom JFB förbi JFB och då blir inte summan NOLL och JFB löser.

Stoppar man fingrarna mellan fas och nolla får inte JFB lösa, det skulle vara fel på den då för kroppen blir då kopplad som vilken belastning som helst, så mot alla farligheter hjälper den inte.

JFB skyddar dock mot de lömska felen med strömgenomgång mellan hand-hand eller hand-fot. Svenson bör inte vara inne och pilla i fas - nolla problemet.

Frågor?

Protte>
 
imported_peter skrev:
Hur kontrollerar man enklast att jordfelsbrytaren fungerar som den skall i alla rum??? tack...
mha en installationstester som mäter utlösningstid och max felström
 
Finns det instrument att testa lösa jfb? Har ett antal på hyllan men det vore kul att veta om de är ok innan man låter montera och koppla in dem eller ger grannnen eller svärfar en i alll välmening...
 
du kanske känner någon elektriker som kan köra en test på dom?
det händer någon enstaka gång att dom inte uppfyller kraven fast det är "märkes" jfbar.
jag köpte 4 billiga vägguttagsjfbar på ok, endast en uppfyllde kraven, av dom andra 3 var det bara en som fungerade men ej var godkänd!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.