Jag roddar papper och slantar i en liten ekonomisk förening för VA. En av våra medlemmar har lämnat jordelivet och dennes andel i föreningen behöver överlåtas till den som övertar aktuell fastighet. Hur ska ett sådant dokument se ut, tidigare har vi alltid haft två levande parter som varit överens om transaktionen:
Med anledning av nytt ägandeförhållande överlåtes härmed överlåtarens andel ... Detta avtal har upprättats i två exemplar varav parterna tagit var sitt.

Kan man göra en liknande manöver med ett dödsbo, och hur ser i så fall den överlåtande avtalsparten ut? "Dödsbo John Doe"? Finns det ett organisationsnummer på ett dödsbo?
 
K
Ja, dödsbot får den avlidnes personnummer för identifiering. Den tecknas av arvingarna
 
  • Gilla
Strip
  • Laddar…
Man lägger till "dödsbo" före namn efternamn personnummer.

Första tiden efter dödsfallet har dödsboet den avlidnes personnummer, går det lång tid får dödsboet ett samordningsnummer.

Innan överlåtelsen måste bouppteckningen vara klar så det är fastställt vilka som är dödsbodelägare. Sedan måste samtliga dödsbodelägare skriva under alternativt att en har fullmakt att företräda de andra dödsbodelägarna. och en bestyrkt kopia på bouppteckningen skickas med. Även fullmakt ska skickas med om det finns någon som företräder en eller flera dödsbodelägare.
 
  • Gilla
Strip
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.